L’Institut de Seguretat de Mollet acull el Concurs de Rescat d’Accidents de Trànsit on participa un equip del parc de bombers local

Entre avui dia 25 i  el divendres 28 de maig les instal·lacions de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya de Mollet acolliran la XVI edició del Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit, després que l’any passat es va haver d’anul·lar a causa de la crisi sanitària. A la trobada d’aquest any hi ha inscrits un total de 43 equips de diferents parcs de Bombers i Regions d’Emergències dels Bombers de la Generalitat. Per primera vegada, participen dos equips formats íntegrament per dones bomberes. Entre els equips participants n’hi ha un de bombers del Parc de Mollet que faran les seves proves aquest divendres.

Aquesta edició mantindrà el format de concurs, però no tindrà caràcter competitiu perquè no hi haurà classificacions finals. Tot i això, comptarà amb la participació d’un grup de quatre assessors, que valoraran les maniobres, es faran els brífings posteriors a l’exercici i es lliurarà l’informe amb els punts de millora de cada equip.

Els equips estan format per 6 persones: 1 amb tasques de comandament, 1 de sanitari i 4 bombers. Cada equip participarà amb una única maniobra, l’estàndard: té una durada de 20 minuts, en la qual s’haurà de rescatar una víctima estable, és a dir, que no presenta risc vital imminent. La primera maniobra es farà a les 08.30 hores i la darrera a les 19.00 hores. Aquestes maniobres seran valorades pel grup d’assessors de bombers de la Generalitat que formen part de l’Associación Profesional de Rescate en Accidentes de Tráfico. El jurat valorarà, a més de la maniobra, la capacitat de comandament del responsable de cada equip, la tècnica amb què els bombers fan l’excarceració i les maniobres de caràcter sanitari en el maneig de les víctimes. Per tant, en les proves, que es desenvolupen en un escenari simulat, es valoren les tècniques i habilitats utilitzades en les maniobres de rescat dels equips participants, i també la rapidesa i l’atenció integral a les víctimes. 

Un any més, amb aquestes trobades, es volen implementar els nous procediments d’intervenció en accidents de trànsit, dinamitzar professionalment l’actuació i fomentar l’intercanvi de tècniques i metodologies de treball. En la seva llarga trajectòria, el Concurs de Rescat en Accidents de Trànsit s’ha convertit en una eina formativa complementària al ventall de cursos específics oferts des de l’Escola de Bombers i Protecció Civil de Catalunya als cossos de Bombers. A causa de les restriccions sanitàries per la COVID-19, les maniobres de tots els equips es podran seguir en directe, en streaming