Endesa porta a judici una veïna de Mollet per haver-se enganxat de forma fraudulenta a la llum

turned on pendant lamp
La PAH exigeix la paralització del judici així com la ràpida instal·lació d’un comptador solidari per la veïna. Photo by Burak K on Pexels.com

Una veïna de Mollet, la Fàtima s’enfronta aquest dijous, 3 de juny, a un judici per la via penal per haver-se enganxat de forma fraudulenta a la llum. La Fàtima, segons ha denunciat la Plataforma d’Afectats per l’Habitatge (PAH) de Mollet i el Baix Vallès va ser denunciada per l’empresa Endesa.

Els fets, explica la plataforma, van tenir lloc ara fa tres anys a la ciutat, quan Fatima, mare d’un menor, es va veure obligada a ocupar un pis de la Sareb. Aquesta persona quan va entrar en el pis, comenten, ja tenia connectada la llum.

La PAH recorda que Endesa ha tingut tres anys per instal·lar-li “un comptador solidari com marca la Llei 24/2015 catalana. No ho ha fet i ara la porta a judici”.

Recorden que la llei està vigent des de fa sis anys i que durant aquest temps, l’empresa energètica “l’ha estat incomplint sistemàticament, eludint signar els convenis amb la Generalitat, que els obliguessis a aplicar-la sense excuses”.

Això, però, va canviar el passat 29 de març quan a causa de la pressió popular de la PAH i l’APE (Aliança contra la Pobresa Energètica), es van signar aquests convenis entre Generalitat i Endesa. “Tot un avanç en els drets bàsics, que entre altres coses, ofereix la possibilitat d’accedir a un comptador solidari d’electricitat per a aquelles famílies que no disposin d’un títol habilitant (escriptura de propietat, contracte de lloguer o similar)”, recorden.

“Aquest fet suposa un reconeixement explícit dels drets energètics d’aquelles persones que, pel context econòmic, s’han vist forçades a ocupar un habitatge. Fins ara, no tenien més opció que connectar-se irregularment si volien disposar d’electricitat a casa seva, amb el consegüent risc per a elles i les seves veïnes. Es tracta d’un contracte extraordinari que es mantindrà per part d’Endesa, mentre la persona sol·licitant de la instal·lació provisional mantingui el seu domicili en l’habitatge i es trobi en situació de risc d’exclusió residencial”, indiquen des de la PAH.

La PAH en fer públic el judici de la veïna de Mollet, vol denunciar que passats dos mesos de la signatura d’aquest conveni, “Endesa encara no ha posat en marxa el protocol per a posar els comptadors socials de llum, però no es talla un pèl a continuar criminalitzant al sector més vulnerable de la nostra societat”.

La PAH exigeix la paralització del judici, sense perjudici per a Fatima, així com la ràpida instal·lació del comptador solidari.La PAH exigeix la paralització del judici, sense perjudici per a Fatima, així com la ràpida instal·lació del comptador solidari.