Mollet posa en marxa una web per explicar a tots els ciutadans a què es destinen els seus impostos

Des d’avui qualsevol ciutadà de Mollet pot conèixer amb detall a què es destinen, dintre del pressupost municipal, els seus impostos. L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha presentat aquest dilluns la web municipal on van els meus impostos?, que incorpora una calculadora que permet a qualsevol contribuent de la ciutat conèixer per apartats en què es gasten els diners que ell paga.

La web, que vol fer un pas endavant en matèria de transparència informativa, també vol permetre que la ciutadania pugui consultar d’una forma clara, entenedora i visual, com es distribueix el pressupost municipal.

Les consultes es poden fer mitjançant tres grans apartats. D’una banda, la visió global, que permet fer-se una idea general dels ingressos i despeses de l’Ajuntament, de l’altra, les polítiques concretes, on es pot triar quina àrea en concret ens interessa (educació, cultura, habitatge, serveis socials…) i finalment, l’apartat I què aporto jo?, on s’explica en què s’inverteixen els diners dels impostos. Concretament recull dades des del 2015 fins a l’actualitat.

El nou web de transparència informativa, a la que es pot accedir des del web municipal, ha estat posada en marxa per Ajuntament de Mollet, amb la col·laboració de la Fundación Ciudadana Civio, una organització independent i sense ànim de lucre que informa la ciutadania i pressiona els poders públics per aconseguir una transparència real i eficaç de les institucions. El seu objectiu és acabar amb l’opacitat dels afers públics, fent servir la innovació per accedir lliurement a la informació important. Civio ja ha posat en marxa webs similars per explicar els pressupostos de l’Estat i el model també ha estat adoptat a ciutats com Bilbao i Barcelona.

El director de la Fundación Civio, David Cabo, ha agraït “a l’Ajuntament de Mollet que hagi comptat amb la nostra col·laboració i que segueixi, com ens consta que així ho fa, buscant i incorporant tots aquells canals que els serveixin perquè les seves polítiques, com en aquest cas les econòmiques, arribin a la ciutadania d’una forma clara i transparent” i en aquest sentit “ja fa nou anys que des de Civio ens dediquem a treballar per potenciar la governança de les administracions públiques espanyoles a través de la transparència”.

Per l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, “La transparència forma part de l’ADN d’aquest govern municipal, si fa uns dies recollíem el segell Infoparticipa en reconeixement de la transparència en la comunicació Municipal, amb l’eina presentada avui fem un nou pas endavant en aquesta direcció” Segons Monràs “És absolutament imprescindible informar bé a la ciutadania, i, certament, quan parlem de qüestions econòmiques, es tendeix a fer-ho amb un llenguatge excessivament administratiu, i amb aquesta nova eina creiem que la informació arribarà a la ciutadania d’una forma més clara i entenedora”.

El regidor d’Administració Digital, Xavier Buzón,va explicar que “aquesta iniciativa és fruit de l’auditoria permanent d’aquest ajuntament per detectar possibles febleses i seguir aplicant polítiques de modernització. Vam creure oportú que aquest nou pas cap a la transparència ens serviria per actualitzar i millorar l’administració municipal, com sempre, en benefici de les persones, en aquest cas, oferint informació clara i diàfana sobre l’actuació econòmica, el que sempre no és ni fàcil ni assequible quan parlem d’aquest camp”.

La regidora d’Economia, Mireia Dionisio, deia que “fa temps que la nostra gestió econòmica està a l’abast de tothom, però és veritat que és una informació complexa que sovint no és comprensible i, per evitar aquesta situació, fem un pas més, un salt en benefici de la transparència”. Dionisio ha afegit que “aquesta eina també servirà per combatre i lluitar contra les notícies falses, un corrent que provoca especulacions infundades que acaben generant desconfiança d’una forma injusta i repercutint en la qualitat democràtica de la nostra societat”.