Mollet té censats més d’un miler de nius d’orenetes

Mollet del Vallès és el municipi que té censats més nius d’orenetes, segons ha informat l’Ajuntament de Mollet. La ciutat fa dotze anys que forma part del Projecte Orenetes que promou l’institut Català d’Ornitologia, una iniciativa d’estudi de l’oreneta cuablanca en medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’aquest ocell.

Segons dades del Projecte Orenetes de 2020, a la ciutat hi ha un total de 1038 nius censats, dels quals 419 es troben en bon estat i ocupats. També es van detectar 122 nius en bon estat, però no ocupats i 496 nius en construcció. En aquests dotze anys del programa la mitjana anual de nius és de 377. Mollet, el 2020, tenia el lideratge de ciutat catalana amb més nius per tipus d’habitatge amb un total de 995 en cases o pisos.

L’Ajuntament de Mollet explica que participa en aquest programa de seguiment de les orenetes amb la voluntat de preservar aquesta espècie, un ocell insectívor estrictament protegit, pel gran interès que té com a indicador ambiental.

“Hi ha diferents motius que el converteixen en un ocell ideal pel seu estudi, com ara, el seu costum de nidificar a les façanes fent-la una espècie propera a les persones i de fàcil observació, la presència i l’abundància dels seus nius fortament vinculada a les característiques dels edificis, al respecte humà pels nius i a les condicions de l’entorn, inclosa la qualitat atmosfèrica i la disponibilitat de fang, o el fet que es tracti d’un excel·lent indicador ambiental”, expliquen des de l’Ajuntament de Mollet.

MOLLET NIUS

L’Ajuntament de Mollet recorda que al marge d’aquesta voluntat de preservació, també fa anys que es treballa des del punt de vista pedagògic amb les escoles de la ciutat a través del programa Mollet Nius. Amb aquest programa, grups d’alumnes de les diferents escoles de Mollet recorren els indrets de la ciutat on hi ha nius d’orenetes, les observen i prenen nota amb l’objectiu de disposar de dades que puguin ajudar a l’hora de definir les mesures de gestió i protecció d’aquesta espècie, incloses les lligades amb qüestions urbanístiques.


L’Ajuntament valora que amb aquest programa, els i les alumnes de Mollet, “augmenten la seva sensibilitat pel que fa a la vàlua del patrimoni natural del seu entorn i aprenen a observar la natura i a fer ciència en general alhora que potencien els seus lligams amb les aus aprenent, també, ha respectat aquesta espècie en concret i el medi ambient en general”.