L’agenda del teu hort

Sí, ho has llegit bé. Si vols tenir un hort en condicions, necessites una agenda per planificar correctament cultius, collites i treballs.

Planificar és la clau de l’hort

No és cap secret que cada vegada més persones s’apunten a conrear el seu propi hort per obtenir fruites i verdures de qualitat. És una forma d’ajudar-nos a menjar millor al mateix temps que som respectuosos amb el medi ambient i fem servir el nostre temps lliure en una activitat constructiva i que ens aporta un gran retorn per al nostre equilibri i benestar emocional. L’afició pel cultiu d’horts ja va més-enllà dels jubilats i s’ha estès en amplis sectors de les classes mitjanes urbanes que busquen millorar el seu contacte amb la natura i l’exponent més gran són els minihorts urbans que comencen a proliferar en balcons i terrasses.

Però posar en marxa qualsevol hort, fins i tot el més petit, no és una tasca tan senzilla com el pinten. No n’hi ha prou amb sembrar les llavors o les plantes comprades al viver, regar de tant en tant, i esperar que creixin. L’hort requereix una planificació i tenir en compte molts factors com les èpoques de l’any en què cal sembrar, les fases de la lluna més propícies per al creixement de les plantes, els moments en què cal dur a terme les diferents tasques de l’hort.  I també una acumulació de coneixements sobre qüestions tan diverses com plantes, adobs, les plagues que les afecten i com combatre-les. Un procés que es manté al llarg dels dotze mesos de l’any i que es perfecciona al llarg dels anys i que, en molts casos, queda reflectit en refranys, recomanacions i consells de saviesa popular.

Saber tot això abans de plantar res evita perdre moltes hores del teu temps i, sobretot, reduir els regs al fracàs. No hi ha res tan frustrant com no obtenir cap fruit de la terra després de llargs mesos d’esforços.

Instruments per planificar el teu hort

Les xarxes socials, les webs especialitzades en horticultura són una font valuosa i inesgotable de consells sobre com gestionar el teu hort i obtenir bons resultats. La informació més valuosa està molt dispersa i pot portar molt de temps recopilar-la i posteriorment guardar-la, sigui amb impressions de les pàgines web o sigui pel tradicional i socorregut mètode de prendre notes en una llibreta.

Al mercat existeixen productes que et faciliten tota aquesta feina com La Agenda de tu huerto on s’inclou un calendari lunar de sembres, recomanacions de cultius i collites per mesos i estacions, apunts de saviesa popular, planificador, consells per al teu hort …

Amb L’Agenda de tu huerto estalviaràs molt de temps a conèixer que és el què es planta i quan es planta en cada moment de l’any, així com diversos consells útils perquè la teva tasca sigui profitosa. L’agenda de l’hort t’explica tot el que és important perquè el teu hort produeixi verdures i fruites de qualitat, sans i ecològics, per a tu, la teva família. Fins i tot per regalar i sorprendre els teus amics i veïns.

L’agenda del teu hort vol ser un instrument pràctic i divertit, que t’ajudarà a planificar, dia a dia, setmana a setmana, les diferents activitats que s’han de realitzar en el teu hort. Amb l’agenda descobriràs consells útils per al camp i aprendràs moltes cites de la saviesa popular sobre les tasques de la terra. També inclou espai per les teves notes i apunts perquè puguis detallar els resultats de les teves collites i millorar-les en els pròxims anys.

Sens dubte a més La agenda de tu huerto és un excel·lent regal per als que ja tenen un hort i volen millorar-lo o per als que ara comencen en l’apassionant món de produir les seves pròpies fruites i verdures.