Gènere i llàgrimes.

coffee cup hand industry
Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

No acabo d’entendre bé la cambrera. Diu que va estar més de dues hores en conversa amb una amiga que és arqueòloga, i que va dedicar-se a explicar-li el tema. No copso el que em diu del gènere, que ella no redueix a la masculinitat i la feminitat sinó que introdueix matisos que se m’escapen. La distinció entre gènere i sexe. Li manquen paraules i de vegades dubta i mira enlaire com si busqués inspiració i ordre. El que em sembla és que ella ho té molt borrós, sense construir, i que potser ho ha entès menys que jo. Li volen les idees, però no les sap lligar fins a fer-ne una xarxa ferma.

*

Compte: consumir mala informació genera falses creences. I les falses creences, sumades, tenen com a resultat una gran mentida. Y una gran mentida és com una gran bola de neu que baixa pel vessant arrasant tot el que s’hi interposa. Inclús la raó i la decència.

*

Sempre hi ha una opció millor, sí. Però també n’hi ha de molt pitjors. Quan hagis decidit, no miris enrera i no facis comptabilitat amb el passat ni els comptes de la vella i guarda al calaix la llibreta.

*

Alguns problemes vénen de parlar més del compte. D’això se’n diu informació gratuïta. En aquests casos val més la discreció que l’excés. Una certa sobrietat sol ser encertada. I no tan sols en aquest afer.

*

Plorar. Dones i homes ploren. Les dones amb més facilitat. Els seus sentiments acostumen a ser més a flor de pell. Són potser més emotives. Però els homes també plorem. Recordo allò que un home va dir a un altre: ets tan trist que ni tan sols ets capaç de plorar. Quan veieu un home o una dona que davant d’una desgràcia romanen sense vessar una llàgrima, silenciosos, absents, aliens, reclosos, segurament estem davant d’un dolor molt profund i insondable. Un dolor diferent.

Miquel Blasi