Territori ubicarà plaques fotovoltaiques a l’espai “alliberat” del peatge de la C-33

Les plaques s’ubicaran a l’espai en groc

El vicepresident de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha anunciat avui que el Govern impulsarà la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’espai alliberat del peatge de la C-33 per a generar energia verda. “El Govern de Catalunya té un ferm compromís en la lluita contra el canvi climàtic i això vol dir la reducció de les emissions de CO2 i fer-ho precisament en aquell àmbit on la majoria de països té les principals emissions, que és el trànsit rodat; a Catalunya, el 40% de les emissions provenen del trànsit ”, ha remarcat el vicepresident.

Puigneró ho ha explicat a Vilassar de Dalt, on aquest matí han quedat alliberats els tres carrils centrals de l’autopista, alhora que a la zona de peatge de Mollet del Vallès. Les noves plantes fotovoltaiques ocuparan una superfície total d’11 hectàrees, equiparable a 11 camps de futbol, i generaran uns 20.000 MWh d’energia a l’any, que correspon aproximadament a la que consumeix la xarxa de carreteres gestionades directament per la Generalitat.

El projecte es redactarà durant l’any que ve i les plaques estaran instal·lades el 2023. Serà en la redacció d’aquest projecte que s’analitzarà la compatibilitat amb altres usos de l’espai com la implantació de park and ride. Es calcula que el projecte pot generar un estalvi de 5.000 tones de CO2 anualment. Aquesta xifra és equiparable a treure 2.800 vehicles diaris dels accessos a Barcelona. La inversió prevista és de 8,5 MEUR

Un cop finalitzada la concessió de la C-33, el Departament està executant els treballs per a desmuntar les cabines i adequar els espais centrals en les zones de peatge, que es troben en la seva fase final. Així, i tal com s’havia anunciat, avui s’han alliberat els tres carrils per sentit del tronc de l’autopista a les àrees de Vilassar i de Mollet del Vallès. Aquestes actuacions tenen un pressupost d’uns 5 MEUR, dins del contracte de manteniment d’aquestes vies, adjudicat per 8,4 MEUR el 31 d’agost passat, dia de la finalització de les concessions.