Com tenir cura de la pell, de manera natural, a la tardor

person applying hand cream
Photo by Shiny Diamond on Pexels.com

Com tindrem cura de la nostra pell en general i en especial a la tardor?

Cada vegada, des de fa uns anys cap aquí, hem vist un important creixement de botigues de productes d’alimentació ecològica , productes d’higiene personal natural i BIO, complements alimenticis per a la salut natural. Restaurants amb productes de Km 0, Productors que recuperen els conreus d’aliments locals i propis del territori, alguns desapareguts.

Som, en general, més conscients de la nostra salut, del respecte al medi i de potenciar allò que la terra ens dona i que ens beneficia. Amb la mínima o nul·la intervenció de processos industrials.

I és, probablement, seguint un estil de vida equilibrat en tots els aspectes, que tindrem un cos sa, i en particular una pell saludable i bonica, reflex d’un estat de benestar òptim, a tots nivells.

Perquè he posat al títol, A LA TARDOR?

Doncs perquè la pell en aquesta estació, pot ser que es trobi en un estat de mancança de vitamines, àcids grassos essencials. Que presenti sequedat, apareguin les taques , etcètera, després de passar un estiu al sol i de vegades desacurant la nostra alimentació, essent així, susceptible als estralls del fred de l’hivern i amb necessitat de defenses, l’haurem de detoxificar, regenerar, equilibrar la seva microbiota i vitaminar-la en profunditat.

Tornant a la vida saludable, per a una pell saludable, m’agrada incidir en aquella famosa frase (no sé de qui és) La cara és el mirall de l’ànima, i jo interpreto que el reflex de l’interior es veu a l’exterior. Per tant, les pautes per lluir una pell bonica i saludable les tractarem tant per via interna com externa, i també de les pautes d’hàbits de vida saludable en general.

Cal potenciar aquest benestar i la bellesa, a través d’una alimentació diversa i equilibrada, el més orgànica possible,per evitar tòxics, limitant així les causes ENDÒGENES de l’envelliment. Donant preferència a productes de temporada que és quan tenen més propietats nutricionals i son més econòmics, i del territori, amb varietats locals, per traçabilitat, per sostenibilitat, per potenciar el comerç de proximitat i perquè son els que el nostre organisme millor reconeix i per tant, aprofita.

La tardor, és un bon moment per depurar l’organisme, per posteriorment preparar-lo per obtenir una bona resposta de defensa per encarar les patologies hivernals, evitant-les o suavitzant-les en cas de que ens visitin.

Consumint verdures, hortalisses, els bolets, les fruites, els llegums, cereals, ous, làctics, peix, aus, carn, aquests darreres en menor proporció, i evitant en gran mesura els refinats, processats i fregits, farem salut.

Recolzant-nos si cal, en la presa de complements alimenticis i de nutricosmètics, concentrats de principis actius per ingerir a base d’extractes de plantes, olis essencials, vitamines, oligoelements, etc. que en determinats moments podem necessitar.

I si tenim en compte uns hàbits de vida saludable, en general, vigilant el nostre estat d’ànim, com i quant dormim, practiquem esport i/o caminem, abandonant el sedentarisme, tindrem

molt de guanyat. En la mesura que sigui possible és molt important fer allò que ens faci feliç.

De manera EXÒGENA, seguint la mateixa filosofia, jo us recomano apostar per productes naturals en la cosmètica, en la higiene personal i, naturalment, en els perfums, els esmalts d’ungles i el maquillatge. Sempre tindran la màxima garantia aquells que estiguin certificats, ja que malauradament no sempre el que es publicita s’ajusta del tot a la realitat.

És evident que cal EXIGIR als centres de bellesa i de benestar, el mateix tracte que ens atorguem a casa quan ens cuidem. Ja que els avantatges de la cosmètica natural vs la cosmètica tradicional son unes quantes.

La cosmètica natural i més si està certificada, té un INCI (fitxa tècnica del producte) del tot transparent, amb principis actius naturals identificables pel consumidor.

La cosmètica convencional, sol tenir fórmules llargues amb ingredients de síntesi menys saludables, però més econòmics de fabricar .

La cosmètica natural, en general, segueix una filosofia i té uns valors afegits, a més de perseguir uns resultat de bellesa i uns guanys, que també, naturalment.

La cosmètica convencional pensa més en captar al client amb publicitat, amb els colors, en la durabilitat del producte un cop fabricat, la rapidesa en produir-la i en que sigui econòmica pel fabricant.

La cosmètica natural és menys al·lergènica i aporta els nutrients naturals necessaris per la salut i la bellesa de la pell, aquests son fàcilment assimilables, alguns en profunditat, ja que per exemple, les molècules dels olis essencials no necessiten d’artifici per anar, a les capes més profundes de la pell. Evitant també la pèrdua excessiva d’aigua, mantenint d’aquesta manera la hidratació òptima.

La cosmètica convencional pot contenir parafines (derivades del petroli) conservants agressius com els parabens, alguns metalls pesants, que a la curta o a la llarga, poden provocar al·lèrgies i augmentar la toxicitat a la pell.

La cosmètica natural conté antioxidants naturals que permeten lluitar contra l’estrès oxidatiu i ralentint l’envelliment combatin els radicals lliures.

La cosmètica convencional, amb mecanismes d’actuació més complexos, son potser més difícils de reconèixer per l’organisme i i poden contenir certa càrrega tòxica.

La cosmètica natural protegeix, prevé i repara restablint les funcions vitals de la pell.

Pensem que l’òrgan més gran que tenim és LA PELL.

No podem impedir el pas del temps, però podem alentir i fins i tot impedir algunes de les seves conseqüències.

Tot interpretant la de la frase d’Henri Matisse

On ne peut s’empêcher de viellir, mais on peut s’empêcher de devenir vieux.

És a dir, ESCOLLIR LA MANERA D’ENVELLIR.

Pilar Arbó Bosch

Assessora i comercial Arôms Natur Girona

Terapeuta en bellesa i benestar natural

Tempo Bio Zen, Mollet del Vallès