Mollet en Comú presenta 19 blocs d’al·legacions al POUM i demana retrocedir en la tramitació i cercar un nou acord d’Avanç

Mollet Comú ha presentat 19 blocs d’al·legacions a l’Aprovació Inicial del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la ciutat. La formació demana que aquestes siguin admeses, i s’incorporin tots els aspectes que inclouen i que es retrotregui la tramitació del POUM a un nou acord d’Avanç de planejament que solucioni “els vicis de procediment i contenguts posats de manifest en aquestes al·legacions”.

Aquest dilluns 15 de novembre acabava el termini per presentar al·legacions al redactat actual després de superar la seva aprovació inicial a un ple extraordinari el passat 5 de juliol. Mollet en Comú s’ha mostrat crític en tot moment en aquest procés per diversos motius. Més enllà de temes urbanístics concrets, com ara la no inclusió del projecte d’urbanització del Calderí, els comuns assenyalaven que iniciar el procés de discussió d’aquest nou POUM en una situació de pandèmia que restringia la participació no era la millor manera de portar a terme una feina que per la seva importància requeria, fins i tot legalment, la màxima participació.

Els comuns pensen que “és evident que aquesta participació no ha estat suficient”, ja que en aquesta fase d’al·legacions alguns veïns han descobert plans urbanístics que els afectaven. El fet més conegut és el dels veïns del barri de Santa Rosa respecte a la construcció de més pisos a la zona del Pinetons.

Per a Mollet en Comú aquesta és una situació “que es podria haver evitat si el govern de la ciutat hagués informat més proactivament a totes les parts afectades”. De fet, la formació considera que amb el grau de desconeixement que té la ciutadania del POUM encara podria ser que apareguin més conflictes a mesura que la informació augmenti.

Mollet en Comú explica que aquests últims mesos ha fet una feina d’estudi i valoració del POUM en la que ha volgut implicar al conjunt de la seva organització i també a persones i entitats de la ciutat que podien estar interessades. Fruit d’aquesta feina és el document d’al·legacions que ara s’ha presentat: 19 blocs d’al·legacions que ocupen 50 pàgines.

Al document, que ha comptat amb l’assessorament d’experts urbanistes dels comuns, és la continuació d’un document previ de suggeriments que ja va fer arribar Mollet en Comú a l’equip redactor del POUM i que consideren que no va estar prou recollit.

Ara com al·legacions destaquen dubtes jurídics entorn del compliment de les normes d’elaboració d’aquests plans (alternatives, comunicació a poblacions veïnes…,), aspectes de participació, i tot un seguit de consideracions sobre diferents aspectes concrets de l’urbanisme que proposen els comuns per la ciutat.

El document reclama que es tingui més en consideració la crisi ocasionada per la COVID-19 i, per tant, el seu impacte en l’urbanisme, en la necessària recuperació econòmica (industrial i comercial) o en la necessitat d’habitatge social. També s’assenyala la necessitat d’equilibrar els barris de la ciutat amb plans especials o la urgència de lluitar contra el canvi climàtic amb la conservació de zones verdes i l’aposta per una mobilitat sostenible.

Mollet en Comú, expliquen en un comunicat, “aposta per un altre model de ciutat, menys basat en el creixement i més centrat en la ciutat i en la qualitat de vida dels seus habitants. Ocupació de qualitat, drets socials i respecte pel medi ambient”.