Alexia Putellas reivindica el paper de les dones a l’esport en rebre la Creu de Sant Jordi

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet aquest dilluns d’entrega de les Creus de Sant Jordi en un acte celebrat al Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès. En total s’ha fet entrega de la Creu de Sant Jordi a 20 personalitats i 10 entitats. Entre els guardonats, hi ha la futbolista molletana del FC Barcelona, Alèxia Putellas.
A l’acte, al marge del president i de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, han intervingut dos dels guardonats: el músic Lluís Gavaldà i la futbolista de Mollet.
Alèxia Putellas, la primera dona futbolista en rebre la Creu de Sant Jordi, ha reivindicat el paper de les dones en el món esportiu. “El veritable triomf arribarà quan aconseguim que hi hagi la igualtat d’oportunitats per a nens i nenes en el món de l’esport i en el món en general”, ha subratllat.

Alexia Putellas ha estat guardonada, “per la seva exemplaritat com a representant de l’esport femení de primer ordre. Futbolista de l’equip femení del Futbol Club Barcelona, ha estat també jugadora de la selecció espanyola. Ha participat dues vegades en el Campionat del món de futbol i, l’any 2015, la van escollir millor jugadora catalana de l’any. A més, Putellas va rebre anit la Pilota d’Or com a millor futbolista del món de la temporada passada, guardó que se suma al de la UEFA, que l’ha designada com la millor futbolista de l’any a Europa i la millor migcampista de la Lliga de Campiones 2020-2021”.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha subratllat que els premiats amb la Creu Sant Jordi representen valors com la solidaritat, l’equitat, la diversitat o la integració. En aquest sentit, ha afegit que l’acte d’entrega de les Creus de Sant Jordi és un “acte de reafirmació de país”. “La cultura és la millor carta de presentació de Catalunya davant del món. Ens fa únics”, ha dit.

Enguany, el Govern ha reconegut 10 entitats i 20 persones -10 homes i 10 dones- fet que mostra “la paritat absoluta”. La consellera ha recordat que, en la primera edició d’entrega dels guardons, l’any 1982, es van reconèixer 19 homes i només una dona, Lola Anglada. Garriga ha reconegut el seu paper i el de totes les dones “que han obert camí en la cultura catalana”.

A banda dels Pets i Àlexia Putellas han rebut la Creu de Sant Jordi Pau Gasol, Justo Molinero, Francisco Ibáñez, i Mònica Terribas, entre altres.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció arriba enguany a la seva 40a edició.