L’Ajuntament i el CEM presenten el Notes 37 amb onze articles sobre Mollet i el Baix Vallès

L’Ajuntament de Mollet del Vallès i el Centre d’Estudis Molletans (CEM) van presentar una nova edició de la revista Notes, el dissabte 22 de gener, en el marc de la Festa Major d’hivern de Sant Vicenç. Enguany, la presentació va recuperar el tradicional acte públic a la Sala Fiveller, que l’any passat es va suspendre per les mesures sanitàries derivades de la Covid-19.

La presentació del nou volum del Notes va anar càrrec de l’alcalde de Mollet del Vallès i president del CEM, Josep Monràs; el regidor d’Educació i delegat del Centre d’Estudis Molletans, Raúl Broto; el bisbe de Terrassa, monsenyor Salvador Cristau; el rector de la parròquia de Sant Vicenç, mossèn David Abadías, i el director del CEM, Jordi Bertran, en el tradicional acte públic a la Sala Fiveller de la ciutat.

L’alcalde Monràs va destacar tres noms propis: mossèn Joan Galtés, mossèn Joaquim Brustenga, que van morir l’any passat i que van ser, respectivament, els impulsors del Notes i el Centre d’Estudis Molletans, i la Rosario de Can Gomà “que són imprescindibles en el nostre teixit cultural molletà”. Monràs també va agrair la presència del bisbe de Terrassa i del rector de Mollet en la presentació i “l’excel·lència professional dels estudiosos i col·laboradors i col·laboradores de la revista i del seu director, Jordi Bertran”.

Per la seva banda, el regidor d’Educació i delegat del Centre d’Estudis Molletans, Raúl Broto, va recordar que el Notes “serveix per guardar la memòria col·lectiva dels molletans i molletanes, per recordar i així no oblidar”

Finalment, Monsenyor Cristau va assenyalar que “a Mollet em sento com a casa i felicito l’alcalde i la corporació municipal per continuar amb la tasca del Notes”.

Notes consolida l’estructura i les millores de qualitat editorial iniciades ara fa tres anys. El número 37 recull onze articles, en 191 pàgines, que tracten amb profunditat i rigor temes tan diversos com les missions populars, les víctimes del nazisme, botigues històriques, la transformació urbanística de la dècada de 1960, la projecció internacional del nostre municipi, memòria oral, recerca jove i patrimoni.

Notes és la revista que publica anualment l’Ajuntament de Mollet a través del Centre d’Estudis Molletans amb articles d’interès sobre la ciutat i el seu entorn. Amb aquesta nova edició de la revista ja són més de 600 articles publicats, més de 300 estudiosos que han publicat recerques i centenars de ciutadans i ciutadanes que hi col·laboren i hi donen suport cada any.

El Notes, que enguany farà 35 anys, s’ha convertit en la publicació de referència del saber baixvallesà. L’edició en paper arriba a biblioteques, arxius, centres d’estudis, entitats i particulars d’arreu dels territoris de parla catalana. La versió digital permet consultar o descarregar de manera gratuïta tots els articles que s’han publicat fins ara.

XERRADES CENTRADES EN ARTICLES DEL NOTES

El CEM posa veu a cinc dels articles del Notes 37 en un cicle de xerrades a l’Ateneu Gran, que presenta la regidora de Gent Gran, Ana María Díaz, el dilluns 24 de gener, a les 17.30. Mitja hora després, la historiadora Judith Armiño exposarà el seu article Les missions populars a Mollet del Vallès (1742-1999).