Mollet en Comú i Ara Mollet ERC demanen al ple més accions entorn de la memòria antifeixista

Un treball de secundària conclou que el 72% dels molletans no reconeix el monument als bombardejos de Mollet que hi ha al Parc de Can Mulà

Els grups municipals de Mollet en Comú i Ara Mollet ERC MES han presentat conjuntament al pròxim ple municipal una moció que demana més accions concretes entorn de la memòria democràtica i antifeixista.

La moció és el resultat d’un treball de recerca de secundària que demostrava, a partir d’enquestes en l’àmbit local, un baix coneixement dels fets succeïts a Mollet durant la Guerra Civil.

Fa uns mesos l’estudiant de 2n de Batxillerat de l’Institut Gallecs, Genís Hernández Palau, escollia com a temàtica pel seu treball de recerca el coneixement dels molletans de la història recent de la seva ciutat entorn de la Guerra Civil i la valoració que feien de la importància i l’esforç que l’administració municipal donava a aquest tema.

L’estudi va ser una enquesta a la qual van participar 193 persones, 156 dels quals residents a Mollet. D’aquest estudi es conclou que hi ha un fort desconeixement de fets fonamentals de la història local a la vegada que una forta valoració positiva de la necessitat de mantenir la memòria d’aquests fets.

A tall d’exemple, un 70% dels enquestats no sabia qui va ser Josep Fortuny, alcalde republicà de Mollet que va ser executat pel franquisme, un 72% no reconeixia una imatge del monument als bombardejos de Mollet situat a l’entrada del parc de Can Mulà. D’altra banda, un 81% deia no conèixer cap informació per part de l’Ajuntament sobre la història de la ciutat durant la guerra civil a la vegada que un 96% considerava important mantenir la memòria històrica de la ciutat viva.

A partir d’aquests estudis, l’estudiant es va posar en contacte amb els grups municipals del consistori molletà i els va mostrar els resultats. Per a Mollet en Comú és evident que “cal incrementar els esforços que fa l’ajuntament per mantenir viva la memòria històrica. No només pel seu valor històric sinó sobretot pel que té de defensa dels valors democràtics, pacifistes i antifeixistes”.

És per això, que juntament amb el grup municipal d’Ara Mollet-ERC-Mes, els comuns han presentat una moció demanant accions concretes com ara la implementació d’un Pla de Difusió de la Memòria Històrica o posar en marxa la col·locació a Mollet de llambordes Stolpersteine tal com ja s’ha reclamat al ple diverses vegades.

Finalment, el grup municipal de Mollet en Comú vol agrair la feina feta per l’estudiant Genís Hernández i el seu centre educatiu que amb el seu estudi ha demostrat la necessitat de tenir sempre present la nostra història per no repetir els errors del passat. “Ha de ser una prioritat que les noves generacions coneguin la història de la ciutat i s’eduquin en els valors de la democràcia i la convivència”, comenten els Comuns en una nota de premsa.