L’Hospital de Mollet va reduir en un 10% les llistes d’espera de cirurgia

Les llistes d’espera s’han començat a reduir a l’Hospital de Mollet aquest passat 2021. Concretament, amb relació al 2020, ha baixat un 10% el total de pacients que esperen una cirurgia. Així ho va explicar als mitjans locals aquest dilluns el director de la Fundació Sanitària Mollet, Jaume Duran.

“Hem acabat sense cap pacient que esperi més de sis mesos”, va concretar Duran sobre aquesta important fita sanitària. És aquesta una de les bones notícies de l’any que n’ha tingut d’altres de destacades: per una banda, una rellevant inversió en millores tecnològiques que aquest any ha assolit la històrica xifra de 2,5 milions d’euros i, per l’altre, també amb un increment de la plantilla en un 8,3%.

DOBLEN LA INVERSIÓ EN TECNOLOGIA

El director de la Fundació Sanitària Mollet va fer èmfasi en “el gran esforç” que s’ha fet enguany en l’àmbit de la renovació tecnològica que s’ha concretat en una despesa de 2,5 milions d’euros. “2,5 milions sobrepassa el que és habitual en la institució. Aquest any s’ha doblat la inversió”, va explicar. Aquesta inversió s’ha concentrat, entre altres, en nous armaris de medicació, una nova ressonància i la renovació de l’àrea quirúrgica. De la mà de l’empresa Braun l’Hospital de Mollet ja ha posat en marxa un innovador quiròfan en 3D que permetrà fer cirurgies més precises i segures. “L’Hospital cal posar-lo al dia i equipaments punters com aquest ens permeten millorar el servei i fer més atractiu l’Hospital per atreure talent professional”, comenta Duran.

MANCA DE PROFESSIONALS

Al llarg de 2021, segon es va detallar, l’activitat de l’Hospital de Mollet ha estat fortament afectada per l’impacte de la Covid-19. Especialment per aquesta sisena onada que encara està molt present. I no només perquè ha obligat a tenir més llits i personal per atendre els ingressats sinó perquè l’epidèmia ha provocat moltes baixes entre el personal. En determinats moments l’Hospital ha arribat a tenir fins i tot 70 professionals de baixa. “Mai havíem tingut tants professionals afectats per la Covid-19”, comenta el Dr. Jaume Duran. “Això ha fet notar la manca de professionals, no trobàvem substituts”, explica. “A més a més després de dos anys de pandèmia estem esgotats”, afegeix.

Això ha provocat que, per primera vegada en molts anys, aquest hivern no s’ha pogut obrir la 3a planta del sociosanitari. “Aquest any no s’ha pogut obrir per primera vegada per manca d’infermeres”, afirma Duran. Això ha obligat al fet que molts pacients s’hagin hagut d’ingressar a urgències.

Tot i això, l’Hospital no només ha fet un esforç per cobrir les places de les baixes sinó que calcula que la plantilla de l’Hospital ha crescut un 8,3% al llarg de l’any passat. Entre altre personal hi ha ara 24 infermeres més que no hi havia l’any 2020.

Jaume Duran, però, es mostra preocupat per la “manca de professionals” i recorda que, segons dades del Col·legi de Metges el 20% dels metges es jubilaran en els pròxims anys. També recorda que el Col·legi d’Infermeres calcula que a Catalunya hi ha un dèficit d’entre 11.000 i 25.000 infermeres.

MÉS DOCÈNCIA

El 2021 ha estat el primer any de residents en cirurgia general i geriatria i duran aquest any actual s’espera acreditar més especialitats per tal de contribuir a la formació de nous professionals sanitaris. Precisament el camí de la formació és el que ha triat la Fundació Sanitària Mollet per intentar pal·liar la manca de personal sanitari que ara mateix ja es fa evident, però que es preveu que creixi en els pròxims anys. Al marge de les acreditacions en especialitats, la principal aposta serà la posada en marxa de l’Escola d’Infermeria que es construirà en un edifici annex a l’actual hospital. L’escola d’infermeria de Mollet serà gestionada per Sant Joan de Déu i la Universitat de Barcelona.