Tret de sortida des de La Marineta a les celebracions del centenari de Derbi

Un acte a La Marineta va donar aquest dimarts el tret de sortida de les celebracions del centenari de Derbi. En un acte institucional, es van explicar les diferents accions que es duran a terme durant aquest 2022.

L’acte va comptar amb una àmplia representació institucional, encapçalats pel tinet d’alcaldia de Mollet del Vallès, Raúl Broto, l’alcalde Martorelles, Marc Candela, l’alcaldessa de Sant Fost Campsentelles, Montserrat Sanmartí, l’alcalde de Santa Maria de Martorelles, Rodolf Casas, el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emili Cordero, el director del  Circuit de Catalunya, Josep Lluís Santamaria i Diego Fernández, fundador i ànima de l’Associació 100 aniversari de Derbi. L’acte també va comptar amb una important representació d’antics treballadors i expilots d’aquesta fàbrica de motocicletes.

L’alcalde Martorelles, Marc Candela, va destacar la importància de Derbi en la industrialització del Baix Vallès i va assegurar que la fàbrica “va assumir una part molt important dels nouvinguts des de Mollet a Martorelles durant el passat segle XX”. Candela va explicar els actes del centenari conjuntament a Diego López, que han començat ara i que finalitzaran a finals d’any.

Tant Candela com Fernández van explicar que era “una extensa programació en la que estan implicats també els ajuntaments de Mollet, de Sant Fost, de Santa Maria de Martorelles i de Montmeló, així com el Circuit de Catalunya, entre d’altres, i que comptarà amb activitats durant tot l’any. Alhora també hi haurà accions a les escoles on pilots i treballadors explicaran què va ser Derbi i què va significar”.

Raúl Broto va recordar que Derbi ha estat “un nom vinculat a la ciutat de Mollet, així com al Baix Vallès”. Així mateix, el regidor molletà va posar èmfasi en què “vam ser la capital de la indústria del motor”. Broto va instar a “lluitar per un clúster industrial del motor amb el Circuit de Catalunya com a tractor”.

L’acte va comptar amb els records d’un dels primers pilots de Derbi, Josep Maria Busquets, que ara fa 60 anys va compatir en proves del Campionat del Món de Motociclisme.

Per concloure, el professor de la UB Marc Prats Sabartés, va resumir la història de Derbi i de la indústria motociclista amb la conferència titulada Derbi i la indústria de la motocicleta espanyola. De l’autarquia a la globalització.

Derbi va iniciar la seva activitat el 1922, amb la seva primera empresa de bicicletes a Mollet, i va estar en funcionament fins al 2012, quan va tancar la fàbrica de Martorelles. Durant aquest període moltes famílies del Baix Vallès hi van treballar i l’activitat de la factoria de Derbi va generar que es desenvolupessin moltes empreses auxiliars al Baix Vallès.