La Policia Municipal de Mollet sanciona a 50 conductors de patinets per infraccions viàries en pocs dies

La Policia Municipal de Mollet del Vallès, en el marc del pla de treball preventiu de campanyes que es fan anualment, ha incrementat i intensificat el control i seguiment de conductes de risc amb VMP. Aquestes campanyes intensives es realitzen a diferents hores del dia, diferents dies de la setmana, a diferents zones de la ciutat i amb agents amb uniforme i sense uniforme. De moment, durant els primers dies de la campanya, ja s’han denunciat més de 50 infractors.

La normativa s’ha anat actualitzant i adaptant a la incorporació d’aquests tipus de vehicles i estableix, per exemple, que han de circular per la calçada o pels carrils bici i, al ser Mollet del Vallès una Ciutat 30, no poden superar els 25 km per hora.

Així mateix, només hi pot anar una persona, cal portar llums i roba reflectant visible quan sigui necessari, no poden circular per zones de vianants o voreres, no poden ser conduïts amb auriculars o manipulant dispositius mòbils o no poden ser conduïts per menors de 15 anys, entre altres mesures.

Igualment, han de complir la resta de normes de circulació, com ara l’obligatorietat dels conductors de sotmetre’s a les proves d’alcoholèmia i drogues i no conduir-los sota els efectes d’aquestes substàncies. Tot i no ser encara obligatori, es recomana sempre portar casc a l’hora de fer ús d’aquests vehicles.

Aquests vehicles VMP han incrementat la seva implicació en accidents de trànsit i continua en augment: (2019, 7 accidents), (2020, 10 accidents), (2021, 13 accidents) i (2022, 15 accidents). En el 90% d’aquests casos hi han ferits.

Pel que fa a les denúncies, en els darrers anys, s’han denunciat 407 infractors l’any 2021 i 320 el 2022, amb la previsió que aquest 2023 s’arribi a una xifra similar tot i que per sota de l’any anterior, en gran part per al compliment progressiu de la normativa de circulació i la conscienciació de la ciutadania.

Les sancions per aquestes infraccions van des dels 100 euros i poden arribar fins als 1000 euros. La gran majoria de les denúncies són per circular per sobre de la vorera o per zones de vianants, alcoholèmia positiva, anar dues persones al vehicle, portar auriculars.

L’Ajuntament de Mollet del Vallès recorda que a l’ordenança municipal de circulació, es va incorporar un programa pioner sobre mesures alternatives a la sanció econòmica pels conductors denunciats d’aquest tipus de vehicles en la seva primera infracció.

Aquests conductors denunciats han d’assistir i superar un curs de formació i conscienciació viària de tres hores lectives impartit per la Policia Municipal, on dues hores són de formació de la normativa i mesures de seguretat, i una tercera hora és de conscienciació amb persones que han estat víctimes d’accidents de trànsit.

Per aquest curs ja han passat més de 100 persones.