El Consell Municipal dels Infants de Mollet vol potenciar el reciclatge a la ciutat

Els 27 regidors i regidores del quinzè Consell Municipal dels Infants de Mollet del Vallès (CIM), en representació dels nens i nenes de 5è i 6è de primària de totes les escoles de la ciutat, han donat a conèixer en el Ple dels Infants, celebrat aquest diumenge, les seves propostes i conclusions dirigides a potenciar el reciclatge a Mollet i les mesures que caldria prendre per millorar la gestió dels residus en els centres escolars de la ciutat.

Després de la trobada prèvia amb l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, i el regidor d’Educació, Raúl Broto, el passat mes de desembre per traslladar-los la proposta a treballar, l’alumnat ha treballat als seus centres educatius i amb les seves famílies sobre tot el que està relacionat amb la gestió dels residus a Mollet i als centres escolars.

Al mes de febrer van començar el treball de camp, que va consistir en assistir a diferents xerrades i tallers relacionats amb els residus i, especialment, amb la seva prevenció i separació correcte dels mateixos.

Aquestes activitats els van ajudar a treballar i intercanviar idees sobre les 3 R (reduir, reutilitzar i reciclar), promovent bones pràctiques en el dia a dia que els ha ajudat a ser consumidors més responsables i sostenibles, com per exemple a l’hora d’anar a comprar o cuinant a casa.

Els 27 regidors i regidores també han donat a conèixer una enquesta que van realitzar segons la qual més del 80% de l’alumnat que la va contestar tenia clar on separar materials d’ús diari de l’escola, o on i què caldria fer amb aliments restants del menjador.

Després de debatre entre totes les escoles més de 80 iniciatives, el CIM ha proposat al Ple, entre d’altres:

·         Crear un racó del reciclatge en el qual es podria facilitar la separació dels residus.

·         Fer diferents tallers i activitats sobre la gestió dels residus, a les escoles o centres cívics del municipi, adreçades a infants, joves, famílies o ciutadania en general; per tal d’educar i conscienciar més.

·         Proposar sortides a espais verds de la ciutat, Gallecs i Pinetons, un cop al trimestre, a nivell de curs i/o escola amb l’objectiu de recollir residus, netejant entorn naturals locals. Aquesta acció, es valora que ajudaria a la conscienciació de la quantitat de residus.

·         Revisar on estan ubicades les papereres del municipi, per garantir l’accessibilitat de tots els ciutadans i ciutadanes independentment de la seva diversitat funcional. 

·         Continuar reforçant la mobilitat sostenible com per exemple l’ús de bicicletes, patinets elèctrics, i/o transport públic.

·         Fer la festa del reciclatge, en que totes les escoles poguessin participar activament amb tallers i activitats sostenibles, destinades a tots els públics.

El regidor d’Educació, Raúl Broto, ha donat la benvinguda als joves regidors i regidores i els ha recordat que “el CIM és un projecte que apropa la democràcia a l’alumnat així com els permet conèixer més a prop tant Mollet com l’Ajuntament”.

L’alcalde Mollet del Vallès, Josep Monràs, per la seva part, ha agraït a l’alumnat “el vostre compromís i la vostra implicació. Mirarem de portar les vostres propostes a terme per tenir una ciutat més neta i més endreçada”.

Al CIM d’enguany hi han participat els alumnes de 5è o 6è de primària de totes les escoles públiques i concertades de Mollet, a més de l’Escola d’Educació Especial Can Vila.  En total, uns 620 infants han debatut les propostes que els seus representants han donat a conèixer aquest diumenge al Ple.

A marge de l’encàrrec concret d’enguany, els 27 regidors i regidores han destacat durant el Ple l’existència d’una iniciativa com el CIM ja que, segons han argumentat, els dona l’oportunitat de participar en el dia a dia de la seva ciutat i que les seves opinions i punts de vista siguin escoltats, aprendre com és un ajuntament, com funciona i què vol dir tenir un càrrec polític amb la responsabilitat i el compromís que implica o saber com funciona un procés electoral.

El CIM es va crear l’any 2005 i és l’òrgan a través del qual els més joves aprenen els processos democràtics exercint el seu dret a participar, a expressar les seves idees i a proposar accions concretes per ajudar a transformar la ciutat.