L’Associació Àmbit B30 presenta els resultats de la Fase II del projecte d’Economia Circular al MolletHub

La segona fase del projecte de la Xarxa d’Acció Circular de la B30 conclou que és necessari millorar la col·laboració entre agents clau de la B30 per escalar projectes al conjunt del territori i evitar la duplicitat d’iniciatives. El projecte ha rebut el suport de la Diputació de Barcelona. La presentació dels resultats s’ha fet aquest dimarts  al MolletHub.

El territori de la B30 compta amb un conjunt important d’ens locals que estan liderant propostes i accions circularsen els seus municipis: creació de xarxes d’autoconsum energètic, recollides selectives i mancomunades de residus, estratègies de foment de mobilitat sostenible, o projectes de valorització de recursos sobrants. Aquesta és una de les principals conclusions de la segona fase de la Xarxa d’Acció Circular de la B30 (XACB30), que s’ha desenvolupat durant el darrer any. Una etapa que ha tingut com a objectiu assentar les bases per generar un espai de governança de l’economia circular a la B30, enfortir les aliances i la col·laboració entre els agents de canvi que ja treballen, oferint formació, capacitació i suport expert i creant un espai que aglutini novetats i recursos en economia circular al territori.

Per Josep Monràs, president de l’Associació Àmbit B30 i alcalde de Mollet, la XAC B30 “suposa un espai d’oportunitat per compartir, col·laborar i catalitzar projectes circulars que puguin acabar germinant al territori”. Monràs ha valorat positivament “la forta implicació del personal tècnic dels ens locals durant les dues fases del projecte, i que ha permès identificar els reptes de futur de l’economia circular a la B30”. Per últim, ha posat en valor el suport rebut per part de la Diputació de Barcelona: “sense aquest, no hauríem arribat a aquest punt”.

Ramon Roca, president de la Fundació Fòrum Ambiental, ha destacat la col·laboració entre l’entitat i l’Associació Àmbit B30 per endegar el projecte de dinamització i impuls de l’economia circular a la B30. Roca ha posat èmfasi que “en 2018, quan comença el projecte de la XAC B30, era un moment en què l’economia circular no era una prioritat per a les administracions públiques; i Àmbit B30 va ser valent per apostar-hi”. També ha destacat que “la indústria es posiciona com a motor de la transició d’un model productiu lineal a un circular” i que és “imprescindible sumar a la ciutadania com a peça clau d’aquesta transformació”.

La presentació dels resultats ha estat acollida al MolletHub per part del tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Mollet, Raúl Broto, que ha destacat que “l’administració juga un paper indispensable per aconseguir que les coses passin: ens hem de convertir en facilitadors del canvi”.

Aquesta segona fase, així com la primera fase de diagnosi, ha tingut el suport i finançament de la Diputació de Barcelona a través de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç.

Les principals conclusions d’aquesta fase han estat desgranades per part d’Adriana Sanz, sènior manager d’inèdit; i Leandro Barquin, director de la Fundació Fòrum Ambiental.

Entre aquestes destaca que és fonamental crear un treball en xarxa real entre administracions de la B30 per impulsar projectes amb ambicions compartides i horitzons d’aplicació a llarg termini. Els agents clau de la xarxa estan identificats, són aquells que impulsen ja estratègies d’economia circular. Falta crear un canal d’articulació perquè es comuniquin i es coordinin entre ells

Alhora s’ha volgut posar èmfasi en les barreres que es troba el personal tècnic de les administracions en la implementació d’estratègies circulars: mancances en capacitació, dificultats en l’activació del teixit industrial, falta de col·laboració real entre municipis a l’hora d’intercanviar experiències i posar en marxa iniciatives territorials, etc.

Per últim, s’ha posat en valor que amb la suma de la transferència del saber dels centres de coneixement, líders de nombroses iniciatives d’ecoinnovació, el territori de la B30 pot convertir-se en un camp de proves ideal per fer que l’economia circular aflori.

A manera de resum, el projecte de la XAC B30 també ha conceptualitzat i elaborat un mapa que mostra d’una forma visual el conjunt d’algunes de les actuacions i agents clau (administració, indústria i comunitat innovadora) del territori de la B30 en matèria de circularitat i les seves interaccions.