El superàvit de les Fundacions sense finalitat de lucre

Miriam Sampere 

Encara patim els efectes de la COVID-19. Una pandèmia que ha deixat milers de morts, especialment a les residències de gent gran, que alguns ja ho qualifiquen de genocidi. Avui dia, la pandèmia encara provoca morts i deixa una seqüeles molt important.

Aquesta situació ha sigut, també, un gran negoci per a alguns. El Servei Català de la Salut va fer un ingrès extra als centres sanitaris per a poder gestionar l’activitat extraordinària derivada de l’atenció prestada per a la lluita contra la COVID-19: es van establir tarifes extraordinàries per a la reserva de llits per contingència COVID-19, en concret més de 43.000 euros per a cada llit d’UCI, a més es van seguir pagant activitats no realitzades, sobretot proves mèdiques i cirurgies no urgents ajornades per la situació, i tot i amb això, el personal sanitari i els i les pacients seguim sent els grans damnificats d’aquesta crisi sanitària.                                                                                                                                              

La Fundació Sanitària de Mollet ha acumulat uns beneficis de més de 12 milions d’euros durant la pandèmia, amb aquesta despesa anomenada Activitat Extraordinària COVID-19, i en comptes d’invertir-los en millorar la situació a l’hospital, com ara reduir les llistes d’espera, millorar les condicions laborals dels i les treballadores o contractar més personal, ho gastaran en fer negoci; un patrimoni privat que serà per a la Societat de Socors Mutus de Mollet, amb la connivència de l’Ajuntament de Mollet i la Generalitat de Catalunya.                                                                                             

Cal recordar que la Fundació Sanitària Mollet va ser creada l’any 1996 per la Societat de Socors Mutus de Mollet (Mutualitat Federada de Previsió Social), gestora del centre hospitalari històric del municipi i rep el 100% de recursos públics per gestionar diversos serveis públics com són l’Hospital públic de Mollet, l’Hospital Sociosanitari de Mollet, el Centre de Salut Mental Jaume Vilaseca i Pujades i les residències de gent gran Santa Rosa de Mollet i Pedra Serrada de Parets del Vallès i la residència per a persones amb discapacitat intel·lectual La Vinyota.                                                                  

Des de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès ens oposem fermament a qualsevol iniciativa que afavoreixi interessos privats en contra dels interessos de la ciutadania i del seu dret a rebre a una assistència sanitària de qualitat. I denunciem que no s’ha de permetre que cap entitat privada es lucri a costa de l’erari públic, és a dir, dels nostres diners.

La Plataforma continuarem treballant en defensa de la sanitat pública i col·laborarem en totes aquelles reformes i canvis que tinguin com a finalitat millorar l’atenció que rep la ciutadani

Fora la privada de la pública

Miriam Sampere 

Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès/Marea Blanca CAT