La Fira d’Artesans de Mollet se celebrarà del 16 al 18 de setembre i tindrà unes 80 parades

Els carrers del nucli antic de Mollet tornaran a acollir, del 16 al 18 de setembre, la XXXVIII edició de la Fira d’Artesans, una de les fires d’artesania més visitades i prestigioses de Catalunya. Enguany, després de dos anys de restriccions, es tornarà a fer amb normalitat. Hi participaran una vuitantena de parades d’autèntics productors artesans. La inauguració Serà divendres 16 a les 19 h al Centre Cultural La Marineta.

Els artesans se situaran als carrers Portugal, Sol, Bartomeu Robert, i plaça de l’Artesania, dibuixant un recorregut que arribarà al carrer de Can Pacià. En aquesta 38a edició hi participen 30 parades d’alimentació i 51 parades d’artesania. Entre els productes que s’hi poden trobar hi ha ceràmica, porcellana, papereria, marroquineria, seda, fusta, joieria o espelmes, entre d’altres. Pel que fa als productes gastronòmics s’hi podrà trobar olis, mel, fruits secs, torró, pa, dolços, vins, embotits, anxoves o formatges.

Per tal de preservar la qualitat d’aquesta Fira, només hi poden participar autèntics productors artesans, cosa que queda palesa amb la mostra d’oficis en la qual l’artesà ens ensenya com treballa i, alhora, permet la participació del públic a través d’aquestes demostracions artesanes i els tallers familiars de pa artesà, ceràmica i papiroflèxia.

Babel és el títol de l’exposició que acollirà aquest any el Centre Cultural La Marineta en motiu de la Fira d’Artesans. Es tracta d’una mostra de pintures a l’oli de Josep Nogué, l’autor del sol, la imatge de la Fira d’Artesans. La inauguració serà el 16 de setembre a les 19 h, amb l’inici de la Fira, i es podrà visitar fins el 22 d’octubre.

Una de les singularitats de la Fira d’Artesans és la gran implicació del veïnat en l’organització. Cada any el veïns i les veïnes dissenyen i elaboren una decoració diferent per als carrers de Portugal, Sol, Can Pacià, Tajo i Bartomeu Robert. Enguany gira entorn als sols de la Fira.

Després de la inauguració de la Fira d’Artesans, el veïnat cou les sardines a les brases del foc que han encès i les reparteixen amb una llesca de pa i un got de vi a la plaça de l’Artesania.

38 anys d’història

L’origen de la Fira d’Artesans es remunta a l’any 1984, quant el grup Tertúlia va decidir organitzar al carrer dels Fems una fira d’artesans ambientada amb elements de pagès, com les eines del camp, les panotxes de blat de moro i altres elements emblemàtics de la ciutat com la font de la plaça. Els pintors van muntar una galeria de quadres al carrer i el veïnatge es va mobilitzar per donar suport a la proposta. A partir d’aquí, l’Ajuntament de Mollet es va implicar directament en aquesta iniciativa ciutadana per tal de potenciar-la i ajudar a preservar i fomentar els productes artesans.