Un centenar de persones reclamen “un Mollet i Baix Vallès lliure de contaminació i males olors”

Un centenar de persones han participat aquest diumenge 6 de novembre, a la caminada organitzada per la Plataforma Mollet i Baix Vallès Respira i la Plataforma en defensa de la Sanitat pública del Baix Vallès amb el lema «Per un Mollet i Baix Vallès lliure de contaminació i males olors». Entre els assistents hi havia representants de diferents formacions polítiques locals com Mollet en Comú, Ara Mollet-ERC, Junts per Catalunya i molts ciutadans a títol particular.

La caminada va sortir de la plaça Prat de la Riba de Mollet a les 10h i es va dirigir cap a l’església de Gallecs on es va llegir un manifest de denúncia.

EL MANIFEST:

Mollet del Vallès és la segona ciutat catalana, la tercera ciutat espanyola i la setena ciutat europea que disposa de més morts evitables per contaminació atmosfèrica per NO2 (Diòxid de nitrogen), PM10 i PM2,5 (Partícules en suspensió). La zona on vivim (Vallès i AMB) ha estat denunciada al TJUE per reiterades superacions del llindar permès per la Directiva 2008/50/CE i encara esta pendent de sentència. Tots els anys, a Mollet del Vallès, superem d’una o altra manera els llindars de l’OMS de 2005 que ara són molt més estrictes des de finals de 2021. La Directiva 2008/50/CE s’està revisant per casos com els de Mollet del Vallès on la població està exposada a nivells insalubres de contaminació atmosfèrica i en breu sabrem com serà aquesta nova normativa.
Pel que exposem anteriorment demanem:

Contaminació atmosfèrica


Control exhaustiu d’emissions contaminants generades per industries que poden afectar, per la proximitat amb el nucli urbà, a Mollet del Vallès, Santa Perpètua de la Mogoda, la Llagosta, Sant Fost de Campsentelles, Martorelles, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Palau-solità i Plegamans i resta de municipis del Baix Vallès. Valorar l’afectació que poden tenir polígons propers a Mollet del Vallès i buscar solucions en la major brevetat possible.
Reducció de velocitat a 80 km/h amb radars de tram a totes les vies que envolten a Mollet del Vallès i Baix Vallès que afecten amb soroll i contaminació a molts molletans i la resta del Baix Vallès. Aquesta actuació farà aquestes vies més segures pels seus usuaris ja que son un punt negre en la sinistralitat i morts a les carreteres.

Prioritzar els vianants i els modes de mobilitat activa a tota la ciutat, disposant d’estacionaments segurs per vehicles de mobilitat activa a les zones més transitades i amb més serveis de la ciutat, en definitiva, a tota la trama urbana de Mollet del Vallès. Necessitem punts de càrrega per bicicletes elèctriques per ser mobilitat activa.
Crear una xarxa interurbana de carrils bici per vehicles de mobilitat activa i micromobilitat als Vallesos i connexió dels Vallesos amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona per un canvi real de mobilitat. Com a exemple, no és possible que no disposem d’una connexió a peu, bici o vehicle de mobilitat personal segura fins a la Llagosta.
Prioritzar els modes de mobilitat no contaminants per sobre dels vehicles a combustió, amb zones d’estacionament i de càrrega de vehicles elèctrics com bicicletes o patinets (No només per a cotxes).
A partir de 2023 no deixar entrar a la ciutat els cotxes més contaminants promovent estacionaments dissuasius a les afores de la ciutat, tal com marca la llei. Reduir l’espai públic dedicat al cotxe cedint part d’aquest espai a vehicles menys contaminants i a vianants on les voreres son minúscules.
Millora del transport públic i descarbonització d’aquest. Necessitem connexions directes amb el Vallès occidental (Sabadell, Terrassa) amb horaris i freqüències que cobreixin els horaris d’entrada i sortida als llocs de feina.
Una solució transitòria pot ser el generar una parada a demanda al carrer Nicaragua de la línia Express E13 Mataró-Granollers-Sabadell on el cost és zero, el trajecte entre 10 i 15 minuts, la repercussió enorme i per burocràcia no és possible.
Crear estacionaments segurs i amb carregadors per bicicletes, bicicletes elèctriques, patinets elèctrics i micromobilitat a peu de calçada, que és on circulem, a tota la ciutat.

Contaminació acústica


Control exhaustiu del soroll generat per indústries, que per la proximitat amb el nucli urbà de Mollet del Vallès pugui ser insalubre pels veïns i veïnes.
Control exhaustiu per part de la Policia Local de Mollet del Vallès al control de silenciadors modificats a vehicles de combustió que superen la normativa per circular per la ciutat.
Demanar a la Generalitat de Catalunya responsabilitats pel soroll que genera el circuit de Catalunya tant en entrenaments com en proves, transmetent que perjudica a la salut dels molletans.
Contaminació per la construcció
Retirada de tot l’amiant a teulades, baixants i talussos pluvials de tot el municipi de Mollet del Vallès.
Control de compliment dels protocols en episodis de contaminació d’empreses constructores a Mollet del Vallès per evitar problemes a la ciutadania.


Contaminació per males olors


En aquests moments diferents persones de Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i la Llagosta que estem duent a terme una campanya de denúncia pública amb cartells i pancartes, comunicats a xarxes socials, trucades al SEPRONA, policies urbanes i reunions amb ajuntaments i el Síndic de Greuges amb l’objectiu que les autoritats competents actuïn per tal d’identificar d’on venen les males olors que tant molesten a la ciutadania. Volem aconseguir que els nostres pobles i ciutats estiguin lliures de tota mena de contaminació i tenir un aire respirable i saludable. Per això, és imprescindible identificar d’on provenen aquestes pudors i que es faci un estudi exhaustiu per determinar el nivell de partícules contaminants que contenen.
Hem aconseguit tenir reunions amb l’ajuntament de La Llagosta i restem a l’espera de poder reunir-nos amb l’ajuntament de Santa Perpètua de la Mogoda, i tenim cita ja amb l’ajuntament de Mollet aquest novembre.
Arrel d’aquestes actuacions hem aconseguit que es creï una comissió tècnic-política de diferents ajuntaments on es reuniran tècnics de medi-ambient per tal de posar fil a l’agulla per identificar aquestes pudors. Nosaltres continuem insistint en poder prendre part en aquesta comissió perquè està demostrat que els processos que es comparteixen de forma transversal, els resultats solen millorar tant en eficàcia com en eficiència.
Un altre problema que patim de forma periòdica i habitual en la nostra zona geogràfica, és l’abús de l’ús de purins, que provenen de les granges de porcs, en els espais agrícoles del Vallès i molt concretament a Gallecs. Els fems d’animals s’han utilitzat durant segles com a un adob orgànic i fertilitzant per a l’agricultura, ja que milloren l’estructura del sòl i la seva capacitat d’absorció de nutrients i aigua, tornant- se més fèrtil. Però els purins de porc, que són els més coneguts, a part de ser un fertilitzant orgànic, poden crear problemes mediambientals per la seva sobre utilització. A més, de les males olors que generen i que són molt desagradables per als ciutadans.
Demanem solucions ja!!!

Baix Vallès Respira.

Plataforma en defensa de la sanitat pública del Baix Vallès