L’Ajuntament de Mollet fomenta la biodiversitat en la neteja dels escocells dels arbres

Un dels escocells on creixen plantes autòctones. Foto: Molletopina

Alguns veïns de Mollet han vist com diverses plantes silvestres creixen als escocells dels arbres d’espais com l’Avinguda Jaume I. No es tracta de deixadesa per part dels serveis de jardineria de l’Ajuntament de Mollet, sinó d’una acció que té com a objectiu afavorir la diversitat de la flora de la ciutat i amb ella també la de la fauna, especialment dels insectes i les aus.

Així ho van explicar el passat 14 d’abril de 2023, a una representació de Molletopina formada per Núria Flores (portaveu) i José Capitán (biòleg) el 1r tinent d’alcaldessa, Raúl Broto, i el Cap de Secció de biodiversitat i verd urbà de l’Ajuntament de Mollet.
El motiu de la reunió sol·licitada per Molletopina era precisament conversar sobre la vegetació i biodiversitat de Mollet del Vallès.

“Es van tractar diversos temes que solen ser motius de queixes i comentaris per part de veïns i veïnes, com pot ser la poda d’arbres, la sega de la gespa, l’eliminació de les males herbes i el manteniment dels escocells”, expliquen des de Molletopina.

El cap de secció de biodiversitat i verd urbà els va explicar que tots els arbres de Mollet estan censats i que es té registre de totes les accions que es fan sobre cadascun d’ells.

UN NOU SISTEMA DE PODA

Tant el nostre biòleg, José Capitán, com el responsable de biodiversitat de l’Ajuntament de Mollet van coincidir que la poda que es feia antigament, anual i deixant l’arbre sense fulles, perjudica més l’arbre que el beneficia, perquè els arbres amb una poda radical solen entrar en pànic i entren en creixement descontrolat.

Segons els van argumentar des de l’Ajuntament, les podes es realitzen tenint en compte diversos factors com si causen molèsties veïnals, si poden perjudicar els edificis o si l’arbre ho precisa. Els van explicar que en ser projectes que actuen sobre la vegetació els resultats no són tan immediats i evidents.

La intenció que tenen des de l’Ajuntament és divulgar les accions que es duen a terme, amb activitats a les escoles, la Festa de l’arbre o Cartells explicatius on s’executen les actuacions.

ELS ESCOCELLS, PUNTS DE BIODIVERSITAT

Els representants municipals van manifestar que els va agradar moltíssim l’article d’opinió de José Capitán, referent als escocells “perquè encaixa en les accions que s’estan duent a terme en els escocells de la nostra ciutat com, per exemple, els escocells dels arbres del carrer Jaume I”.

El Cap de secció de biodiversitat va explicar que es duu a terme formació a les brigades de jardineria amb l’objectiu que contribueixin amb el seu treball a la millora de la biodiversitat.

Se’ls ensenya a identificar plantes autòctones beneficioses per a certs animals com insectes i ocells i a no eliminar-les de la gespa i dels escocells.

De la mateixa manera, es fa formació a la brigada d’obres per fomentar la col·locació de zones per posar plantes, arbustos o arbres.

OBRES PER LES ARRELS DELS ARBRES

Actualment, la brigada d’obres està actuant al carrer Francesc Ferrer i Guàrdia per arreglar els panots de la vorera afectats per les arrels dels arbres. Una veïna va preguntar a Molletopina sobre l’actuació que estava portant la brigada d’obres i van preguntar al 1r tinent d’alcaldessa, Raúl Broto.

El regidor ens va dir que es fa una rasa on es col·loca una barrera antiarrels, per evitar que el problema a la vorera es repeteixi.

Aquesta és una operació habitual (al barri de la Riera Seca s’ha fet en diversos carrers, per exemple), i sempre si es toca alguna arrel són les superficials, que no afecten l’estabilitat o salut de l’arbre.

A més, va afegir que també aprofiten l’obra per afegir reg gota a gota en aquests arbres.

REC DE SUPERVIVÈNCIA PER LA SEQUERA

En relació amb el tema de l’aigua i a la sequera que es viu a Mollet, els responsables municipals van explicar que enguany no hi haurà reg de gespa i només es farà reg de supervivència a arbres i arbustos. Això farà, si no hi ha canvis en la situació de sequera, la gespa s’assecarà i donarà pas al creixement de vegetació autòctona, que s’adapta millor al nostre clima.

“Des del punt de vista de l’equip de Molletopina, les explicacions del cap de secció de biodiversitat i verd urbà van ser molt didàctiques i il·lustratives i concorden en molts punts amb el nostre enfocament de ciutat”, comenten des d’aquest grup ciutadà.

Molletopina demana a l’equip de comunicació de l’Ajuntament de Mollet, una millor i major difusió de les actuacions que es duen a terme i ser més pedagògics amb la ciutadania perquè tots puguem entendre que la vegetació i la biodiversitat de Mollet del Vallès és de vital importància per a tothom.