Un desdoblament exemplar i esperançador

El desdoblament de la R3 al nostre municipi sempre havia estat un projecte envoltat d’incògnites i incertesa, lligat a un soterrament faraònic. Era una promesa política d’aquelles que no s’arriben a veure mai, de les que fan riure la ciutadania.

El passat divendres 14/07/23, vam viure un punt d’inflexió, quan el Ministeri de Transports i l’Ajuntament presentaven un nou avantprojecte de desdoblament i integració de la R3 a la nostra ciutat.

Es pot veure a primera vista: el nou projecte trenca completament amb l’anterior. El soterrament total, que preveia una gran llosa dura al llarg de tota la ciutat i pretenia construir-hi promocions d’habitatges a sobre tot plegat amb un cost molt elevat, ha desaparegut per donar pas a un nou viaducte transitable per sota i la cobertura de la via amb un gran espai verd adjacent al parc de Plana Lledó; a més de nous passos per sota les vies a d’altres punts de la ciutat.

Aquest projecte, no només suposa una millora per Mollet i tota la R3, sinó que constitueix tot un exemple de com abordar integracions urbanes enmig de l’actual febre de soterraments milionaris que no aporten millores reals a la mobilitat ferroviària.

En definitiva, la nostra ciutat guanyarà en qualitat urbana i, per sobre de tot, en mobilitat sostenible millorant l’accés al ferrocarril dels barris que ara queden més lluny i la fiabilitat de la R3, que actualment és molt baixa degut als retards sistemàtics que pateix.

Si ara, la R3 no té cap fiabilitat i la ciutadania es veu obligada a desplaçar-se fins a Mollet – Sant Fost, que queda en una posició perifèrica a més de 20 minuts a peu d’alguns barris de la ciutat, la nova estació i el desdoblament seran tota una revolució per aquest veïnat més llunyà.

Amb tot, es dibuixa un horitzó esperançador en què el projecte pugui ser realitat d’aquí pocs anys. Estem davant d’una actuació clau per millorar la qualitat de vida de tota la ciutadania de Mollet en els seus desplaçaments diaris i dibuixar un nou paradigma de mobilitat del qual, des de MolletOpina, en som ferms defensors.

Fins ara, els usuaris de la R3 som de segona respecte la resta de línies de Rodalies, que compten amb doble via i molta més freqüència de pas, a excepció de la R8, una altra lluita del Vallès.

Víctor Molina

Responsable de mobilitat de Molletopina