La Fira d’Artesans de Mollet arriba a les 90 parades en una 39a edició amb novetats

Els carrers del nucli antic de Mollet acolliran la 39a edició de la Fira d’Artesans del 15 al 17 de setembre. La fira, una de les més visitades i prestigioses de Catalunya, comptarà amb un total de 90 parades d’autèntics productors artesans, en una de les edicions més participatives. La inauguració és farà divendres 15 a les 19 h al Centre Cultural La Marineta.

La 39a edició de la Fira d’Artesans de Mollet comptarà amb la participació de 58 parades d’artesania i 32 d’alimentació. Enguany, hi haurà 25 parades noves de l’àmbit artesanal i 4 d’alimentació.

Totes les parades provenen de les diferents comarques de Catalunya, tret de dues, de les Illes Balears i de Parla (Madrid) respectivament. De Mollet del Vallès n’hi ha un total de 12, 8 d’artesania i 4 d’alimentació.

El carrer de Can Pacià, reincorporat

Com a novetat, es recupera el carrer de Can Pacià. La resta de parades se situen als carrers Portugal, Sol i Bartomeu Robert.

Entre els productes que s’hi poden trobar a la Fira d’Artesans hi ha ceràmica, porcellana, papereria, marroquineria, seda, fusta, joieria o espelmes, entre d’altres. Pel que fa als productes gastronòmics s’hi poden trobar olis, mel, fruits secs, torró, pa, dolços, vins, embotits, anxoves o formatges.

Per tal de preservar la qualitat d’aquesta Fira, només hi poden participar autèntics productors artesans, cosa que queda palesa amb la mostra d’oficis en la qual l’artesà ensenya com treballa i, alhora, permet la participació del públic a través d’aquestes demostracions artesanes i els tallers familiars de pa artesà, ceràmica i papiroflèxia.

Una mostra de joieria, cistelleria i escultura

Com a activitat paral·lela, el Centre Cultural La Marineta acull l’exposició Collita. La mostra, que es pot visitar fins al 28 d’octubre, inclou peces d’escultura i cistelleria de Joan Rovira, Tim Johnson i Mònica Guilera. La inauguració serà el 15 de setembre, a les 19 h.

Els tres artistes de Collita treballen amb diverses tècniques tradicionals provinents de l’entorn del qual n’extreuen els materials, llocs d’arreu del món que ofereixen una diversitat de formes, trenats i volums que configuren la creació d’un llenguatge nou a través d’un saber cultural tradicional.

Després de la inauguració de la Fira d’Artesans, com ja és tradicional, el veïnat courà les sardines a les brases del foc que han encès i les repartiran amb una llesca de pa i un got de vi a la plaça de l’Artesania.

L’Any Abelló guarneix els carrers

Una de les singularitats de la Fira d’Artesans és la gran implicació del veïnat en l’organització. Cada any el veïns i les veïnes dissenyen i elaboren una decoració diferent per als carrers de Portugal, Sol, Can Pacià, Tajo i Bartomeu Robert.

La decoració d’enguany va lligada a l’Any Abelló en el marc de la commemoració del centenari del pintor i col·leccionista molletà Joan Abelló. Banderoles amb la imatge del sol que identifica la Fira d’Artesans es combinen amb d’altres amb reproduccions de diverses obres de l’artista.

Gairebé 40 anys d’història

L’origen de la Fira d’Artesans es remunta a l’any 1984, quan el grup Tertúlia va decidir organitzar al carrer dels Fems una fira d’artesans ambientada amb elements de pagès, com les eines del camp, les panotxes de blat de moro i altres elements emblemàtics de la ciutat com la font de la plaça. Els pintors van muntar una galeria de quadres al carrer i el veïnatge es va mobilitzar per donar suport a la proposta. A partir d’aquí, l’Ajuntament de Mollet es va implicar directament en aquesta iniciativa ciutadana per tal de potenciar-la i ajudar a preservar i fomentar els productes artesans