El Museu Abelló inaugura l’exposició Abelló, un paisatge imaginari

L’exposició, que s’inaugura aquest dissabte 16 a les 19 h, s’emmarca en les diferents activitats que s’estan celebrant enguany per commemorar el centenari del naixement de l’artista molletà. En aquest cas a través de la mirada del duet d’artistes contemporanis Varvara & Mar que després de la seva residència al museu i al centre de documentació l’estiu del 2022, han connectat amb l’obra i la vida d’Abelló, i així ho reflecteixen en les obres d’aquesta mostra. A més, es dona la circumstància que un dels artistes, Mar Canet, nascut a Mollet del Vallès, recorda la influència d’Abelló en la seva ciutat natal.

L’exposició es desenvolupa en tres parts. L’espai inicial s’inspira en la col·lecció de retrats d’Abelló i la fascinació que sentia per ser pintat per altres artistes. Les parets mostren retrats del mestre creats per artistes de renom, intercalats amb retrats generats per Intel·ligència Artificial (IA) que reinterpreten el rostre d’Abelló de moltes maneres i estils diferents. Aquest enfocament permet als artistes estendre l’obsessió d’Abelló a l’era neural, un moment en què s’especula que els artistes seran substituïts per la IA.

La part central és un homenatge al paisatge i als viatges. A Abelló li agradava viatjar i combinava hàbilment els viatges amb la pràctica artística. En els viatges imaginaris pels quals Varvara & Mar guien el públic, els artistes transporten els espectadors als llocs que Joan Abelló va visitar i va immortalitzar en els seus quadres. L’obra de vídeo exposada reimagina aquests llocs en l’actualitat a través de la mirada de l’estètica d’Abelló, tal com la veuen els ulls de la màquina a l’època de l’Antropocè.

A la part final, els artistes presenten la seva darrera peça, Vision of Destruction. Aquesta obra d’art interactiva permet al públic experimentar com una mera mirada transforma una visió del paisatge impressionant en un lloc industrial.

Artistes

Varvara & Mar és un duet d’artistes format per Varvara Guljajeva i Mar Canet l’any 2009. Sovint el treball del duo s’inspira en l’era digital. En la seva pràctica, s’enfronten als canvis socials i l’impacte de l’era tecnològica. A més a més, Varvara & Mar estan fascinats per la intel·ligència artificial, la cinètica, la participació del públic i la fabricació digital, que són parts integrals del seu treball.

El duet d’artistes ha exposat les seves obres d’art en nombrosos espectacles i festivals internacionals com ara el MAD de Nova York, a la FACT de Liverpool, al Santa Mònica de Barcelona, al Barbican i V&A Museum de Londres, a l’Onassis Cultural Center d’Atenes, a l’Ars Electronica museum de Linz, al ZKM de Karlsruhe, entre d’altres.

A més d’això, el duet ha dut a terme diversos encàrrecs, com ara Neuronal Landscapes (2018) per al Museu d’Història d’Estònia, Wishing Wall (2014) per a Google i Barbican en el marc de l’exposició «Digital Revolution» i molt més. El 2017 van dur a terme un projecte d’art públic a Tallinn per al teatre NUKU, i van guanyar el 2n i el 3r premi d’art públic d’Estònia.

L’accés a l’exposició és lliure.