50 anys del cop militar a Xile

L’11 de setembre de 1973 és una data que roman gravada en la memòria de tots els demòcrates i revolucionaris del món.

Aquell dia, la cúpula militar xilena, liderada pel General Augusto Pinochet amb el suport del govern dels Estats Units, es va alçar contra el govern legítim del president Salvador Allende i la Unitat Popular, culminant l’aixecament amb l’assalt al Palau de la Moneda, seu de la presidència de Xile, i la mort del president Allende, qui es va negar a rendir-se i va decidir donar la seva vida per la democràcia, la llibertat i el socialisme.

Les imatges del president Allende defensant el Palau de la Moneda amb una metralleta a les mans i l’entrada dels militars a l’edifici formen part de la memòria de tots els demòcrates i progressistes d’arreu del món com a símbol de la defensa de la llibertat i el socialisme.

Al cop d’estat de l’11 de setembre de 1973 li va seguir una terrible dictadura que va provocar milers d’assassinats i la violació dels drets humans mitjançant una repressió cruel i sanguinària que va causar milers d’assassinats, desaparicions i tortures. Un dels exemples més dolorosos va ser la detenció, tortura i execució del cantautor Víctor Jara, assassinat el 16 de setembre de 1973, només uns dies després del cop, a l’Estadi de Xile, que avui porta el seu nom i que va ser un centre improvisat de detenció il·legal i tortura per a molts xilens i xilenes. La tortura que va patir durant dies va ser atroç, li van trencar les mans i el van obligar a tocar la guitarra d’aquella manera mentre rebia les burles dels seus torturadors. El seu cos va ser trobat amb 56 fractures òssies i 44 impactes de bala. Els paral·lelismes amb l’aixecament militar al nostre país el 1936 i l’assassinat de Federico García Lorca són ineludibles.

Recentment, la justícia xilena, 50 anys més tard, ha dictat sentència condemnant els autors de la detenció, tortura i execució de Víctor Jara. La repressió de la dictadura xilena va ser tan sistemàtica que, anys després del cop, es va perseguir i executar opositors al règim de Pinochet fins i tot fora del seu territori nacional, en el que es va denominar l’operació Còndor, el màxim exponent del qual va ser l’atemptat als Estats Units que va costar la vida a Orlando Letelier, exministre de Salvador Allende.

El 1990, la democràcia va tornar a Xile després d’un REFERÈNDUM que va obrir pas a la transició democràtica fins als nostres dies. Els paral·lelismes històrics entre Xile i l’estat espanyol són més que evidents, així com els llaços estrets de caràcter històric i cultural. Per això, en el 50è aniversari de l’aixecament militar contra el president Salvador Allende i la UNITAT POPULAR, des de l’Ajuntament de Mollet del Vallès volem unir-nos a aquesta efemèride amb un missatge de condemna i confraternització amb els xilens i xilenes, i el nostre compromís amb els valors democràtics. PER AIXÒ, A LA NOSTRA CIUTAT, TENIM UNA PLAÇA AMB EL NOM DEL PRESIDENT MÀRTIR SALVADOR ALLENDE AL BARRI DE SANTA ROSA.

Saben que les grans alberedes sempre s’acaben obrint, com va dir Salvador Allende en la seva última al·locució radiofònica: «molt més prompte que tard, de nou s’obriran les grans alberedes per on caminarà l’home lliure, per a construir una societat millor».    

Antonio López
Regidor i membre del comite central de comunistes de catalunya.