Ara Mollet ERC EUiA proposa a la Junta de Portaveus commemorar el 31 d’0ctubre el Dia de Record i Homenatge a les víctimes del franquisme

El grup municipal d’ARA Mollet ERC EUiA ha presentat una proposta davant la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Mollet per commemorar el Dia del Record i Homenatge a totes les víctimes del cop d’estat militar, la guerra i la dictadura franquista, com estipula la Llei 20/2022 de Memòria Democràtica, el proper 31 d’octubre.

La llei, promulgada el 19 d’octubre de 2022, determina que el 31 d’octubre sigui el Dia del Record i Homenatge a totes les víctimes d’aquests períodes històrics. La llei estableix que es consideren víctimes totes aquelles persones que van patir danys físics, morals o psicològics, així com qualsevol vulneració dels seus drets fonamentals a causa d’accions o omissions que violin les normes internacionals de drets humans i dret internacional humanitari. Aquest període comprèn el cop d’estat de 18 de juliol de 1936, la guerra civil i la posterior dictadura franquista.

La proposta de commemoració del Dia del Record i Homenatge a les Víctimes pretén recordar i homenatjar totes les persones que van patir en aquesta època, incloent-hi aquelles que van ser sotmeses a repressió i persecució, així com les seves famílies. A més a més, es reconeixen com a víctimes els partits polítics, sindicats, les institucions d’autogovern catalanes i basques, les corporacions locals, les minories ètniques, les associacions feministes de dones, les institucions educatives i altres persones jurídiques que van ser reprimides durant aquest període. També s’inclouen les comunitats, les llengües i les cultures basca, catalana i gallega, així com els parlants d’aquestes llengües, que van ser perseguits pel seu ús.

La proposta de commemoració vol també declarar com a il·legal i nul·la totes les condemnes i sancions produïdes durant la guerra i la dictadura per raons polítiques, ideològiques, de consciència o creença religiosa, o d’orientació i identitat sexual, en línia amb la Llei 52/2007, de 26 de desembre. Això inclou una menció especial a les persones LGTBI+ que van ser víctimes de violència i repressió a causa de la seva orientació o identitat sexual, com ho van reflectir les normes de l’època.

La proposta de commemoració busca conscienciar la ciutadania de Mollet del Vallès sobre la pèrdua en vides humanes, culturals i lingüístiques, així com els drets fonamentals, que va suposar la guerra civil i la dictadura franquista. La commemoració inclourà un minut de silenci i altres activitats.

Ara Mollet ERC EUiA espera que aquesta proposta sigui aprovada per la Junta de Portaveus de l’Ajuntament i que Mollet del Vallès pugui unir-se a altres municipis en la commemoració del Dia del Record i Homenatge a totes les víctimes d’aquests esdeveniments històrics.