Història d’un Nom… Col·legi Públic Joan Salvat Papasseit

Allà per l’any 1977, es va iniciar un procés de canvi de nom d’aquesta escola, anomenada llavors Garicano Goñi, governador civil franquista a Barcelona. L’Associació de Veïns i Veïnes (AAVV), l’Associació de Pares i Mares d’Alumnes (actualment AFA, Associació de Famílies de l’Alumnat) i el professorat van iniciar un procés participatiu en el qual van tenir l’oportunitat de triar entre diversos noms. Finalment, es va seleccionar el nom de Joan Salvat Papasseit, un poeta català de classe treballadora, per a una escola d’un barri popular de Mollet conegut com La Plana Lledó.

Volem recordar a persones que, ja no són amb nosaltres, com Bernabé Soto, Juan Expósito, Juan Treviño, Marcelino Tornero i altres homes i dones que van lluitar per aquest canvi de nom, com molts altres, que van lluitar per aconseguir aquest canvi de nom català i poeta del poble, en un barri obrer i castellanoparlant majoritàriament com és La Plana Lledó.

Actualment, aquest col·legi, que és molt estimat per nosaltres, ha iniciat un procés per canviar el seu nom en honor a una professora de la mateixa escola, ja desapareguda fa més d’un any, que sembla que era molt apreciada per la comunitat educativa del centre. Com a antic president de l’AFA amb més de 12 anys d’experiència i actual regidor de Mollet, canviar el nom d’aquest col·legi no és la solució als problemes que enfrontem; aquests problemes requereixen la col·laboració de tothom.

Cal treballar junts per posar fi a l’estigmatització d’aquesta escola i del mateix barri. Això implica la creació d’una societat multicultural, una millor atenció a aquells que més ho necessiten, una distribució equitativa dels recursos entre les escoles que atenen a alumnes amb necessitats socials especials, i la prioritat de les escoles públiques per part de les administracions públiques, però sobretot cal evitar la segregació escolar: la desigual distribució de l’alumnat vulnerable i el no vulnerable en els diferents centres de Mollet. Hem de fer més esforços per millorar l’educació pública i evitar que els pares i mares jutgin l’alumnat en funció de la seva ètnia, condició econòmica o lloc de naixement per triar on escolaritzar les seves criatures.

Cal realitzar canvis per millorar aquesta escola, però el canvi de nom no és la solució!

Antonio López, antic president de l’AFA del CEIP Joan Salvat Papasseit i actual regidor a l’Ajuntament de Mollet del Vallès