Fem Vallès reclama la creació d’un govern metropolità federal

L’Associació de l’Arc Metropolità del que forma part Mollet

En mig del debat candent sobre la governança metropolitana, l’Associació femVallès ha posat sobre la taula la seva principal demanda: la creació d’un govern metropolità federal. Aquesta iniciativa sorgeix després dels recents pronunciaments de destacats polítics i pren força com a resposta a l’actual situació que consideren insostenible.

La controvèrsia generada per les declaracions de l’alcalde de Barcelona entorn d’una possible expansió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha estat rebuda positivament per l’associació vallesana. Consideren que l’actual divisió territorial talla els sistemes urbans, ignorant la realitat territorial, fet que troben insostenible.

Per a femVallès, malgrat ser ciutadans metropolitans, els vallesans no desitgen ser governats des de Barcelona. Troben escandalós que, amb una població de 1,4 milions d’habitants i una economia pròspera, el Vallès no disposi d’una institució metropolitana per gestionar aspectes crucials com l’urbanisme, la mobilitat o el medi ambient.

Les paraules de Jaume Collboni afirmant que l’estructura de la metròpolis hauria de ser federal són vistes positivament per femVallès. Durant deu anys, han promogut la creació de l’Àrea Metropolitana del Vallès (AMV), una entitat que tindria les mateixes competències que l’AMB i seria el govern metropolità del Vallès Oriental i Occidental.

Tot i el suport d’alguns ajuntaments, la proposta de l’AMV no va convèncer les grans alcaldies, les quals, fa dos anys, van crear l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, dels que forma part Mollet del Vallès. Això ha generat la necessitat de no només abordar la governança metropolitana sinó també el model d’organització territorial de tota Catalunya, tal com han reclamat els alcaldes de Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Segons femVallès, a Europa hi ha exemples destacats de governança metropolitana federal, com la Metròpolis del Gran París, on existeix un govern federal format per districtes metropolitans amb competències específiques.

La creació de l’Àrea Metropolitana del Vallès, segons l’associació, permetria atendre problemàtiques territorials com la millora de la xarxa d’autobusos interurbans, la construcció de parcs públics d’habitatge, la gestió de zones de baixes emissions i la revitalització dels polígons industrials, entre altres. Aquestes problemàtiques han estat desateses fins ara per la manca de competències i recursos en els consells comarcals.

Amb la seva demanda d’un govern metropolità federal, femVallès no només busca millorar la governança del Vallès sinó també impulsar canvis en el model d’organització territorial a nivell català, buscant exemples exitosos a Europa com a guia per a la seva proposta.