La Col·lecció Vicenç Plantada dedica el seu darrer volum a la figura de Joan Abelló

El Centre d’Estudis Molletans (CEM) ha presentat aquest dimecres el llibre ‘Any Abelló. Centenari del naixement del pintor i col·leccionista molletà’, número 15 de la Col·lecció Vicenç Plantada. Amb la presentació d’aquest volum es tanca la commemoració del centenari del naixement de Joan Abelló i s’obre la celebració dels 25 anys del Museu Abelló i del 15è aniversari de la mort de Jordi Solé Tura.

El volum Any Abelló. Centenari del naixement del pintor i col·leccionista molletà recull les ponències de les XXIV Jornades del Centre d’Estudis Molletans, que van tenir lloc del 14 al 26 de març de 2023, amb motiu de la celebració del centenari del naixement del pintor i col·leccionista molletà Joan Abelló Prat (Mollet del Vallès, 1922 – Barcelona, 2008). Incorpora 11 articles sobre aspectes ben diversos: el Mollet d’Abelló, els seus mestres, el personatge, el pintor, el col·leccionista, el viatger, l’artista al servei de les entitats, la catalogació de la seva obra, la tècnica pictòrica i la conservació, i la creació del Museu Abelló i de la Casa del Pintor, tot plegat fins arribar a la construcció del seu panteó funerari, que és també una obra d’art.


El llibre es pot comprar al Museu Abelló al preu de 12 € o es pot descarregar gratuïtament al web de l’Ajuntament de Mollet a l’apartat de la col·lecció Vicenç Plantada.

Estela Mas Cagide, regidora del CEM ha explicat que “Aquest acte és una gran mostra de transversalitat en el que han participat el Centre d’Estudis Molletans, la Fundació Joan Abelló, el Centre d’Estudis per la  Democràcia- Jordi Solé Tura” i ha afegit “vull agrair a totes les persones que  han fet possible el volum 15 de la Col·lecció Vicenç Plantada. “Any Abelló” de ben segur que serà un llibre de referència per a tots els estudiosos de la vida i l’obra de Joan Abelló. Un llibre que ens ajudarà a descobrir nous secrets i tresors d’aquest artista i col·leccionista excepcional i a posar en valor el seu immens patrimoni.”

A l’acte, que ha omplert la terrassa del Museu Abelló i que ha comptat amb la presència de les filles del pintor Abelló i la vídua d’en Jordi Solé Tura, s’ha representat la tertúlia teatralitzada La casa número 90, en al·lusió a la casa del carrer Lluís Duran on van néixer els molletans il·lustres Joan Abelló i Jordi Solé Tura. En aquesta representació, les mares d’Abelló i Solé Tura expressen les seves preocupacions pels camins que han triat els respectius fills (el món de l’art i la lluita per la democràcia), en un text elaborat a partir de records reals de Montserrat Mas.