Som biodiversitat

Les ciutats al nostre territori ocupen un espai cada cop més extens. Els pocs espais naturals i agrícoles que queden es veuen ofegats per la urbanització descontrolada i la xarxa viària centrada en l’ús del transport privat. Per tal de poder mitigar les pèrdues de paratges naturals, cal conservar la biodiversitat urbana.

La biodiversitat urbana juga un paper clau en la mitigació dels efectes del canvi climàtic, proporcionant un ampli ventall de serveis ecosistèmics. Els parcs, jardins, medianes i rotondes verdes, escocells i l’arbrat urbà conformen els espais verds de les ciutats i permeten tot un seguit de funcions molt importants per reduir els efectes del canvi climàtic i els efectes nocius a la salut del dia a dia a les ciutats com ara:

  • Regulen la temperatura a través de la transpiració i les ombres dels arbres.
  • Redueixen la contaminació acústica creant pantalles que absorbeixen els sons del trànsit.
  • Afavoreixen la biodiversitat urbana  en crear refugis i microhàbitats per tota mena d’espècies.
  • Promouen hàbits de vida saludable convidant a passejar o a fer activitat física a l’aire lliure.
  • Ajuden a cohesionar socialment a la ciutadania a través d’espais comuns i de convivència, així com projectes conjunts en l’àmbit local.
  • Milloren estèticament i sensorialment la ciutat, pal·liant la monotonia de colors i sons.

Hem de fer un esforç col·lectiu ara mateix, reconsiderant les planificacions de creixement urbà i prioritzant models de transport i convivència més eficients i respectuosos amb el medi ambient i les persones. També hi ha un esforç individual: és prioritari canviar de perspectiva i reconciliar-nos amb la natura que ens envolta. Això és especialment important en les noves generacions però també a la resta de la població: les sovint anomenades «males herbes», els insectes, l’avifauna… tot allò que ara considerem com a descuidat o molest es torna fascinant quan s’aprèn a valorar i ha de formar part del nostre dia a dia si volem unes ciutats resilients, saludables i funcionals. Cal entendre que la biodiversitat urbana no és un luxe: és un dret i una necessitat. Les nostres accions tenen una repercussió sobre la natura i, a la vegada, la natura les té sobre el nostre benestar.

Conservar la biodiversitat urbana implica protegir i conservar tota la vida a les ciutats, nosaltres inclosos. Estimar-la és estimar-nos. Protegir-la és protegir-nos.

José Capitán, responsable de biodiversitat i verd urbà de Molletopina