Un joc de pistes virtual desvetlla el passat dels cinc molletans assassinats als camps nazis

‘L’ombra nazi i les pedres Stolpersteine’ és un joc de pistes de carrer que descobreix la història dels joves molletans morts a Mauthausen-Gusen a partir de les cinc llambordes que els rendeixen homenatge a Mollet del Vallès.

El joc explica, a través d’una ruta que va recorrent cada una de les Stolpersteine, la història contextualitzada del Mollet de l’època, la vida dels 5 molletans i el relat que va desencadenar en l’horror del nazisme. Aquest nou format de difusió neix amb l’esperit d’arribar a un públic més jove i amb la ferma voluntat de recordar i de posar en valor a totes aquelles persones que van perdre la vida per defensar la democràcia.

El joc proposa a les persones participants 13 enigmes que els permeten descobrir la història que amaguen les pedres Stolpersteine. Es pot jugar sol o amb companyia i només precisa d’un mòbil i descarregar-se l’APP del joc.

L’alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, ha recordat que la iniciativa d’aquest joc sorgeix ara fa un any quan, pel Dia de la Ciutat, es van presentar les cinc llambordes que reten homenatge als molletans assassinats a Mathausen-Gusen. “Aquest fet no podia quedar aquí. Volem apropar la historia de la nostra ciutat i la història dels 5 molletans a les generacions d’ara i a les futures. Perquè aquells fets no tornin a passar“.

La regidora del Centre d’Estudis Molletans, Estela Mas Cagide, ha assegurat que “amb aquesta iniciativa fem un pas més endavant en donar a conèixer i conscienciar sobre uns tristos esdeveniments que no s’haurien de tornar a repetir. Ho fem, a més, de manera lúdica, el que sens dubte és un al·licient per atraure l’interès i la curiositat de la ciutadania”.

‘L’ombra nazi i les pedres Stolpersteine’ segueix un recorregut per les cinc llambordes que reten homenatge als assassinats a Mathausen-Gusen: Pere Cuyàs Niubó (Ronda d’Orient, 2), Joan Molins Maynou (c. Berenguer III, 12), Vicenç Bachs Vilà (c. Fèlix Ferran, 4), Joan Tura Ros (Cal Pinyonaire, c. Comte d’Urgell, 21)  i Antonio López Tarragona (c. Comte d’Urgell, 26, Masia de Can Lledó).

Aquest joc de pistes se suma al ja existent de Can Mulà i el secret de Mollet que es va presentar fa unes setmanes i al que es pot accedir des de la mateixa aplicació.