El projecte Taronges Urbanes de Santa Rosa opta al Premi Europeu de la Prevenció de Residus

L’Agència de Residus de Catalunya (ACR) ha presentat sis projectes catalans a la XVI edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es donarà a conèixer el mes de juny vinent. Entre aquests projectes, dins de la categoria “Administracions”, l’Agència ha escollit el projecte col·laboratiu d’economia circular de l’Ajuntament de Mollet del Vallès Taronges Urbanes de Santa Rosa.

La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada el novembre passat, l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.

Dues de les candidatures que ha presentat l’ARC estan centrades en la lluita contra el malbaratament alimentari, temàtica en la qual s’ha focalitzat l’EWWR del 2024.

Una d’aquestes és el projecte Taronges Urbanes de Santa Rosa, una iniciativaque l’Ajuntament de Mollet del Vallès va posar en marxa l’any 2021.

Des d’aleshores, cada any, la brigada de l’Ajuntament, amb persones voluntàries del Servei de Rehabilitació Comunitària de la Fundació Sanitària de Mollet, de l’Institut Municipal de Serveis als Discapacitats (escola Can Vila i Centre Ocupacional del Bosc), del Club Social La Llum, de diversos centres educatius com l’escola Sant Gervasi, l’INS Gallecs, Aiguaviva i Vicenç Plantada, cullen les taronges dels tarongers dels carrers Santa Rosa i Ferrocarril.

A l’obrador del Consorci de Gallecs, l’Associació Agroecològica de Gallecs, les transforma en melmelada, per dur-la al banc d’aliments de la ciutat (Creu Roja i Càrites) que la reparteixen entre els seus usuaris.

El veredicte del jurat del premi, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic el mes de juny.

Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Es tracta d’una iniciativa que a Catalunya se celebra des de l’any 2008, sota la coordinació de l’Agència de Residus de Catalunya, i que ha rebut el suport de la Comissió Europea a través de dos projectes LIFE L’objectiu és promoure la implantació d’accions de sensibilització per a la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos al llarg d’una setmana de l’any.

Les accions implantades durant l’EWWR es regeixen per les “3 R”: reduir els residus, reutilitzar els productes, reciclar els materials.