Els experts internacionals demanen des de Mollet que s’implanti arreu la velocitat màxima a 30 km/h

El III Congreso Internacional de Profesionales para la Seguridad y la Educación Vial (CIPSEVI), organitzat per l’Asociación Internacional de Profesionales de la Seguridad Vial (AIPSEV) i l’Ajuntament de Mollet, va finalitzar aquest divendres 19 de novembre.

Del congrés n’ha sorgit la Declaració de Mollet on es fa una crida a què totes les ciutats del món implementin la velocitat màxima de 30 km/h, en base “a l’evidència existent” de la menor afectació en les lesions en un impacte a menys velocitat. Es tracta del text de consideracions i compromisos de les ponències i les taules rodones del III Congreso Internacional para Profesionales de la Seguridad y la Educación Vial, que la ciutat ha acollit aquesta setmana.

La Declaració de Mollet també apel·la el disseny de polítiques de protecció de vianants, ciclistes i usuaris del transport públic; la projecció d’un urbanisme a les ciutats que afavoreixi la seguretat i la convivència dels usuaris de la via pública; o l’atenció immediata, adequada, integrada i coordinada a les víctimes o familiars.

El text també posa de manifest que “aplicant una estratègia integral de seguretat viària ‘visió zero’, ningú hauria de morir en un sinistre, com ha demostrat la ciutat de Mollet durant els últims catorze anys”. En la inauguració del congrés, el president de la Federació Europea de Víctimes de la carretera (FEVR), Filippo Randi, va assegurar que Mollet és un “exemple” i un “model” en la reducció de l’accidentalitat. Va elogiar la mesura de Ciutat 30 i va assenyalar que “la reducció de la velocitat redueix l’impacte del sinistre i la gravetat de les lesions” i al mateix temps “afavoreix els desplaçaments a peu, cosa que repercuteix en la salut de les persones i del planeta”.

El coordinador europeu de Seguretat viària y mobilitat sostenible, Mathew Baldwin, va definir d’”increïble” que una ciutat de 50.000 habitants no hagi patit cap víctima mortal durant catorze anys i ho va atribuir a què “s’estan aplicant mesures fonamentals”, en referència a la limitació de la velocitat i a l’educació viària.

El president de la Federació Internacional d’Automobilisme, Jean Todt, va afegir que “l’educació és el pilar per aconseguir reduir els accidents”.

L’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, va explicar que la ciutat “sempre ha estat molt compromesa amb la seguretat viària i amb la seguretat de les persones”, i en aquest sentit va voler agrair la tasca de la Policia Municipal i del regidor i l’exregidor de Seguretat ciutadana, Juan José Baños i Josep Garzón respectivament.

Més de mig miler de persones d’arreu del món han seguit el certamen a través d’Streaming i del web www.cipseviprofesional.com. Han estat unes cinquanta ponències i diverses taules rodones al voltant de la prevenció, l’educació viària o l’atenció a les víctimes. Hi han participat uns setanta ponents de vint països diferents. Davant la bona rebuda en el sector i les peticions dels mateixos congressistes, l’Ajuntament i AIPSEV han decidit que el contingut del Congreso segueixi disponible a la pàgina web durant tres mesos i de manera gratuïta.