Mollet rep, per tercer any consecutiu, el màxim reconeixement espanyol per la seva excel·lència en la recollida selectiva de paper i cartró

La Asociación Española de Fabricantes de Pasta de Papel y Cartón (ASPAPEL) ha lliurat aquest dijous a Madrid els premis Pajaritas Azules 2022 que han distingit 28 entitats locals d’arreu de l’Espanya per la seva excel·lència en la recollida selectiva de paper i cartró. Mollet del Vallès, que s’ha convertit en una de les úniques quatre ciutats catalanes (amb Barcelona, Lleida i el Prat del Llobregat) en rebre el reconeixement, ha tornat a rebre tres Pajaritas Azules, la màxima qualificació, per tercer any consecutiu. Així mateix també han rebut les tres Pajaritas Azules les ciutats de Vitoria, Oviedo, Logroño, Vitoria-Gasteiz i Sòria, entre d’altres.

La regidora coordinadora de l’àrea de Governança, Economia i Serveis Territorials, Mireia Dionisio, ha recollit la distinció durant un acte presidit per Alfredo González, secretari d’Estat de Política Territorial, Ismael Aznar, director general de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i la presidenta d’ASPAPEL Elisabet Alier. 

Al marge de la seva trajectòria en reciclatge i l’aplicació de polítiques destinades a la recollida selectiva, enguany, l’Ajuntament de Mollet del Vallès, també ha estat reconegut per mantenir aquest compromís i seguir donant servei als seus ciutadans i ciutadanes durant els pitjors moments de la pandèmia.

Segons l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, “sempre diem que els reconeixements són importants, però no per ells mateixos, sinó pel que signifiquen, i en aquest cas, el que es fa és reafirmar les nostres polítiques destinades a potenciar el reciclatge i la recollida selectiva i seguir amb el nostre compromís en la lluita contra la crisi climàtica” i to plegat “no seria possible si l’administració no anés de la mà dels molletans i les molletanes”.

De la seva banda, Mireia Dionisio, ha afegit que “sempre hem dit que el millor residu és aquell que no es genera, i per aquest motiu, des del govern municipal, seguirem fomentant la reducció, la reutilització i el correcte reciclatge dels residus” i en aquest sentit ha recordat quejustament “fa pocs dies hem sabut que al 2021 s’han incrementat en més del 50 per cent les visites a les nostres deixalleries en referència a l’any anterior” i per aquest motiu “vull agrair als molletans i a les molletanes que hagin seguint mantenint el seu compromís malgrat els entrebancs que aquesta pandèmia ens ha causat a tots i a totes”.

De fet, durant el 2021, hi ha hagut 48.800 visites, de les quals 20.600 han estat a la Deixalleria Fixe i 28.200 a la Mòbil, el que suposa un increment de més del 50% en relació amb l’any anterior. Majoritàriament, l’increment d’ús s’ha produït a la Deixalleria Mòbil. 

Tot plegat també ha comportat un augment del 36% de bonificacions en relació al 2022 sent aquesta xifra de quasi 2.700.

La Asociación Española de Fabricantes de Pasta de Papel y Cartónatorga 1, 2 o 3 Pajaritas Azules a partir de 21 indicadors que recullen aspectes relacionats amb la recollida selectiva de paper i cartró, el destí final del material recollit o la millora contínua.