Es constituex l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità amb la presència de Mollet

Mollet del Vallès és una de les 9 ciutats de l’Assemblea Constituent de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità, que s’ha celebrat aquest dijous. L’Associació neix amb la voluntat de reforçar la veu del municipalisme en la presa de decisions a la segona corona de Catalunya. Els municipis que en formen part són Mollet, Mataró, Granollers, Martorell, Rubí, Sabadell, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. La presidència recau en l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

L’Assemblea Constituent s’ha celebrat aquest dijous al matí a la Nau Gaudí de Mataró. De la trobada, n’ha sortit la composició de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità. Els alcaldes de Martorell, Xavier Fonollosa, i el de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ocupen les dues vicepresidències.

L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, que ha participat a la trobada, ha explicat que “avui s’ha constituït l’Arc Metropolità, una associació que permetrà agrupar esforços a totes les nostres ciutats, la qual cosa ens permetrà amb una veu comuna fer les reivindicacions que necessita el nostre territori. Tot això ens farà ser més forts per aconseguir millores per a la ciutadania”.
L’Assemblea Constituent arriba després que a l’abril, els municipis fundadors signessin la Declaració de Martorell, que implicava la constitució del nou organisme i posava les bases del que serà la tasca de l’entitat en aquells àmbits estratègics on cal centrar l’acció pública, especialment els aspectes de caire més territorial i supramunicipal i amb especial atenció a les qüestions amb component mediambiental.

L’Associació de l’Arc Metropolità està oberta a la incorporació de nous membres. Es poden sumar els municipis de més de 25.000 habitants, consells comarcals i entitats locals interessades en les finalitats del nou organisme. Les comarques dels municipis fundadors sumen 2,9 milions d’habitants.

L’Associació constitueix un punt de partida que treballarà amb la voluntat d’anar incrementant progressivament la seva representativitat com a interlocutor dels temes que afecten el conjunt de la Regió Metropolitana.

A banda d’escollir presidència i vicepresidències, la Nau Gaudí ha acollit una primera sessió de treball en la qual s’ha debatut sobre qüestions com ara infraestructures de mobilitat, habitatge, sostenibilitat i l’impuls de zones de baixes emissions. També s’han aprovat els estatuts de l’organisme i la participació econòmica de cada municipi que anirà en funció del volum de població.